Uciderea lui Gonzago, premieră la Teatrul de Stat din Constanţa
Publicat de , 19 mai 2016, 16:08
Se repetă intens la Teatrul de Stat din Constanţa. Sâmbătă, 21 mai, la ora 19.00, veţi avea parte de o piesă în premieră, cu un subiect foarte interesant: „Uciderea lui Gonzago” de Nedialko Iordanov. Un fel de… uite Shakespeare, nu e Shakespeare.
Despre ce este vorba, ne spune chiar regizorul piesei, Ion Sapdaru, cel care a realizat şi traducerea:
„Ce s-a întâmplat cu actorii după scandaloasa reprezentaţie de la Elsinore? Mereu mi-am pus această întrebare recitind Hamlet. E ciudat că Shakespeare, un dramaturg riguros cu personajele sale, părăseşte brusc subiectul, lăsând spectatorul să-şi imagineze singur un final la această poveste, având, evident, probleme mai importante în desfăşurarea piesei despre tristul prinţ al Danemarcei .
Şi totuşi, ce s-a întâmplat cu amărâta trupă, oprită de însuşi regele înfuriat, să ducă la capăt spectacolul? A fost plătită şi apoi lăsată să plece? Avem toate motivele să credem că nu. Actorii s-au trezit fără voia lor în mijlocul unei farse monstruoase, contribuind şi ei la adâncirea conflictului prin spectacolul „Uciderea lui Gonzago”. Desigur, Polonius, artizanul acestui scandal, nu poate permite ca martorii să rămână nepedepsiţi. Şi este logic că actorii, după spectacol, au fost aruncaţi în temniţele castelului.
Nedialko Iordanov, fascinat de subiect, a dat frâu liber fanteziei, imaginând astfel o teribilă poveste despre soarta a cinci actori, angajaţi să-l ,,înveselească’’ pe prinţul ,,nebun’’. Trebuie să ţinem cont de faptul că piesa a fost scrisă în plin regim comunist, când subiectul era mai actual ca niciodată. Astfel a fost prinsă în capcană mica trupă de teatru …
Oare azi am ieşit din capcană? Suntem stăpânii absoluţi ai ideilor şi creaţiei noastre? Oare nu suntem prinşi şi manipulaţi cu nişte fire invizibile? Se pare că da! Încă ne mai aflăm la cheremul celor care împart pomeni, mai suntem tributarii unor frici inexplicabile. (…)
Meseria de actor, ocupaţie ciudată şi detestată în continuare de majoritatea semenilor noştri, este o meserie de sacrificiu, atunci când e făcută cu credinţă şi dăruire… Actorul adevărat este un copil mare, care preferă să schimbe ultimul coltuc de pâine pe un rol cât de mic. Sunetul aplauzelor înlocuieşte actorului sunetul valurilor mării, foşnetul pădurii, ecoul munţilor, gânguritul pruncului …
Atâta vreme cât actorul va iubi nebunia numită teatru, tot atâta vreme se vor găsi indivizi care vor profita de această iubire …
Restul e …teatru !” Ion Sapdaru
Iată şi distribuţia:
TANI STEFU……………………………………..CHARLES
DANA DUMITRESCU…………………………..ELISABETH
MIHAI SORIN VASILESCU ……………………..BENVOLIO
ANDU AXENTE……………………………………. HENRIC
GEORGIANA MAZILESCU……………………… AMALIA
COSMIN MIHALE ………………………………….SUFLEURUL
DAN COJOCARU …………………………………..POLONIUS
ALINA MANTU …………………………………….OFELIA
REMUS ARCHIP…………………………………… CĂLĂUL/CARDINALUL
ADRIAN DUMITRESCU……………………………… CLAUDIUS
MARIA LUPU …………………………………………..GHERTRUDE
ANDREI CANTARAGIU………………………………… HAMLET
FLORENTIN ROMAN …………………………………SEFUL GARZII
ALEXANDRU MEDVEGHI ………………………PRIMUL GARDIAN
DAVID DOBRE…………………………………….. AL DOILEA GARDIAN
ABDUL CAIR LATIP ………………………………AL TREILEA GARDIAN
REGIA, ADAPTAREA, MISCAREA SCENICA: ION SAPDARU
DECORURI: MIHAI PASTRAMAGIU
COSTUME: ALINA DINCA PUSCASU
MUZICA: MARIAN STARCEA
REGIA TEHNICA: DANIELA IVANCIU