CONSTANȚA: Marș în memoria victimelor Surghiunului din 1944
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 18 mai 2016, 08:22
Comunitatea turcilor şi a tătarilor din Dobrogea marchează astăzi, trecerea a 72 de ani de la Surghiunul din 1944.
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România va organiza un marş pe străzile din Constanţa, în intervalul orar 14.00 – 16,00.
Marșul se va desfășura pe traseul Gara Constanța – Bd. Ferdinand – Bd. I.Gh. Duca – Str. Ștefan cel Mare – Str. Mihai Viteazul cu punct terminus pe Platoul din fața Instituției Prefectului.
Intenţia celor care mărşăluiesc este de a evoca victimele deportării ordonate de Stalin în 1944.
La marș sunt așteptați să participe membri ai comunității tătare, precum și toți cei care sunt solidari cu drama poporului tătar.
–––––––––––––––-
18 Mai 1944 reprezintă pentru tătarii crimeeni din întreaga lume cel mai întunecat moment al istoriei. La 18 mai, etnia comemorează un eveniment tragic al istoriei sale, cunoscut sub numele de «Sűrgűn»: deportarea tătarilor crimeeni de către autorităţile sovietice sub comanda lui Stalin. La 18 Mai 1944, într-o singurã noapte, aghiotanţii dictatorului de tristã amintire I.V.Stalin, au pus în aplicare un plan diabolic: trimiterea în surghiun a întregii populaţii tãtare, au fost îmbarcaţi în vagoane de marfă şi uşile acestora sigilate. Nu au fost iertate nici femeile, nu au fost iertaţi nici copiii, nici bătrânii. Nu au fost lăsaţi nici sugarii şi nici cei bolnavi la pat. Au primit permisiunea de a avea asupra lor doar un singur rând de schimburi şi hrană pentru o zi. În aceeaşi zi au şi început marea călătorie, drumul lung, fără întoarcere, suferind de foame şi de sete, cu opriri la 2-3 zile. Au murit foarte mulţi bătrâni, bolnavi, copii. Această călătorie a morţii a durat 10-12 zile şi a dus la masacrarea a jumătate din cei surghiuniţi. Majoritatea celor rămaşi în viaţă a fost transferată în Uzbekistan, într-o zonă deşertică. Abia după 14 noiembrie 1986, Tătarii, ca de altfel toate comunităţile naţionale şi popoarele care au avut de suferit în timpul regimului stalinist, au primit dreptul de a se strămuta în locurile natale din zonele unde au fost surghiuniţi. Au revenit în Crimeea o parte din ei..
După Revoluția din 1989, în fiecare an, la data de 18 mai, sute de membri ai comunității tătare din România participau la un astfel de marș la Simferopol, în Crimeea.
Din cauza situației politice, acest lucru nu a mai fost posibil începând din anul 2014. Din dorința de a comemora victimele Surghiunului din 18 mai 1944, când sute de mii de tătari au fost deportați din Crimeea de către autoritățile sovietice, UDTTMR își dorește să păstreze vie memoria înaintașilor care au pierit în acele tragice evenimente, astfel organizează miercuri, 18 mai, pentru al doilea an consecutiv, un marș comemorativ prilejuit de împlinirea a 72 de ani de la Surghiunul din 1944.
Sursa foto – timpul.info