Evaziunea fiscală nu cunoaște limite, în România
Publicat de , 14 mai 2016, 13:00
În ultima săptămână, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Române au continuat acţiunile pentru protejarea mediului de afaceri împotriva ilegalităţilor economice. 80 de persoane sunt bănuite de comiterea a 104 astfel de fapte.
În ultimele 7 zile, în urma activităţilor desfăşurate, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au constatat 104 infracţiuni economice, transmite Biroul de presă al Poliției Române.
80 de persoane sunt bănuite de comiterea acestor fapte, dintre care 10 au fost reţinute şi 7 arestate preventiv.
Poliţiştii au constatat 30 de infracțiuni de complicitate la evaziune fiscală, 29 de fapte de evaziune fiscală, 7 infracţiuni prevăzute de Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal, 7 fapte de înșelăciune și 4 delapidări.
De asemenea, polițiștii au constatat 3 abuzuri în serviciu, câte 2 infracțiuni de dare de mită, un fals în declaraţii, o infracțiune prevăzută de Legea 85/2006 și câte o infracțiune de complicitate la înșelăciune, fals privind identitatea, neglijență în serviciu și la Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice.
Exemple:
• BUCUREŞTI – EVAZIUNE FISCALĂ
La data de 10 mai, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, au efectuat 19 percheziţii la domiciliile mai multor persoane fizice şi la sediile unor societăţi comerciale din municipiul București și din judeţele Ilfov, Ialomiţa şi Iaşi.
Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul unui dosar penal în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, prin care bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 2.000.000 de euro.
Față de 10 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru o perioada de 60 de zile, iar față de alte 3 a fost dispusă măsura reținerii.
• GORJ– CONTRABANDĂ CU ȚIGĂRI
La data de 11 mai, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Gorj sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, au continuat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu țigarete.
Polițiștii gorjeni au efectuat 10 percheziții domiciliare în Gorj, Mehedinți și Teleorman, în urma cărora au ridicat 29.180 de țigarete, 5 kilograme de tutun mărunţit și 76 de litri de alcool.
Patru bărbaţi, cu vârste cuprinse între 35 şi 60 de ani, din municipiul Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, au fost reținuți pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.
• OLT- EVAZIUNE FISCALĂ
La data de 11 mai, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din Olt au efectuat 20 de percheziţii în București și în județele Olt, Dolj, Ilfov și Brașov, într-un dosar în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală, prin care s-ar fi cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 7.000.000 de lei.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate mijloace de stocare a date lor și documente de evidență contabilă atât de la societatea față de care se efectuează cercetări, precum și de la firmele care au eliberat facturile de livrare lingouri de aluminiu, documente care vor fi verificate pentru stabilirea activității infracționale.
De asemenea, 8 persoane au fost conduse la sediul poliției, pentru audieri cu privire la activitatea infracțională.
• BUCUREȘTI- EVAZIUNE FISCALĂ
La data de 10 mai, poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au efectuat 41 de percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi în judeţele Hunedoara, Dâmboviţa, Braşov şi Prahova. Au fost puse în aplicare 26 de mandate de aducere, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în domeniul comerţului cu medicamente.
Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2008, cei în cauză, în calitate de reprezentanţi ai unei societăţi comerciale, în scopul justificării achiziţionării unor medicamente precum şi pentru denaturarea provenienţei ilicite a acestora, ar fi creat circuite comerciale fictive, în baza cărora au solicitat rambursarea TVA.
Astfel, bănuiţii ar fi colectat de pe piaţa neagră cantităţi mari de medicamente, pe care le-ar fi livrat intracomunitar către beneficiari din mai multe state, prejudiciul creat fiind estimat la 40.000.000 de lei.
Având în vedere circumstanțele în care au fost săvârșite infracțiunile, cuantumul prejudiciului cauzat prin activitatea infracțională, față de 12 dintre cei în cauză s-a luat măsura reținerii pentru 24 ore. Iar față de 12 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile.