Două DOSARE PENALE. Percheziții în București, Ilfov, Ialomița și alte cinci județe
Publicat de , 10 mai 2016, 07:22
În această dimineaţă, poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, efectuează 41 de percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi în judeţele Hunedoara, Dâmboviţa, Braşov şi Prahova. Vor fi puse în aplicare 26 de mandate de aducere, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în domeniul comerţului cu medicamente.
Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că bănuiţii, începând cu anul 2008, în calitate de reprezentanţi ai unei societăţi comerciale, în scopul justificării achiziţionării unor medicamente precum şi pentru denaturarea provenienţei ilicite a acestora, au creat circuite comerciale fictive, în baza cărora au solicitat rambursarea taxei pe valoarea adăugată, conform unui comunicat al IGPR.
Astfel, bănuiţii au colectat de pe piaţa neagră cantităţi mari de medicamente, pe care le-au livrat intracomunitar către beneficiari din mai multe state, prejudiciul creat fiind estimat la suma de 40.000.000 de lei.
Și tot marți dimineața, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliției Române efectuează 19 percheziţii în 3 judeţe și în București, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 2.000.000 de euro, prin evaziune fiscală şi spălare de bani. 20 de persoane vor fi conduse la audieri.
Astfel, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, efectuează 19 percheziţii la domiciliile mai multor persoane fizice şi la sediile unor societăţi comerciale din municipiul București și din judeţele Ilfov, Ialomiţa şi Iaşi.
Acţiunea se desfăşoară în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, prin care bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 2.000.000 de euro.
Persoanele în cauză sunt bănuite că, în perioada 2010 – 2014, ar fi creat un mecanism financiar prin care ar fi înregistrat cheltuieli fictive în contabilitatea societăţilor pe care le controlau, în baza unor documente contabile emise de către mai multe firme de tip „fantomă” sau cu un comportament fiscal inadecvat.
Pentru a da aparenţa de legalitate operaţiunilor economice înregistrate în contabilitate, cei în cauză ar fi efectuat plăţi prin intermediul sistemului bancar, banii fiind ulterior retrași din conturile firmelor „fantomă” şi restituite deponentului.
Polițiștii vor pune în aplicare 20 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând să fie conduse la sediul poliţiei, pentru audieri.