Update – EXCLUSIVITATE: Mai multe spitale din Constanța folosesc dezinfectanți Hexi Pharma, posibil ”botezați”
Publicat de Bogdan Comșa, 4 mai 2016, 17:19 / actualizat: 4 mai 2016, 23:17
Scandalul dezinfectanților posibil ineficienți, folosiți în spitalele din România și comercializați de Hexi Pharma, ajunge și la Constanța.
Surse din cadrul instituțiilor responsabile pe plan local ne-au declarat, fără să ofere alte amănunte, că cinci spitale din județ folosesc astfel de produse, despre care Gazeta Sporturilor a scris că sunt diluate de până la 10 ori și, ca urmare, nu ar avea eficiența necesară pentru dezinfectarea spațiilor medicale.
Printre acestea nu se află, însă, și Spitalul Județean de Urgență Constanța, după cum ne-a confirmat managerul unității, Dănuț Căpățână.
Alte detalii nu sunt disponibile, în acest moment, iar Ministerul Sănătății refuză, prin intermediul biroului de relații cu presa, să ofere informații altfel decât prin procedura greoaie și consumatoare de timp a corespondenției oficiale, în scris.
Autoritățile au declanșat o anchetă la nivelul tuturor unităților spitalicești din județ, inclusiv a celor private, sub îndrumarea Ministerului Sănătății.
Rezultatele nu vor sosi prea curând, însă, deoarece analizele de laborator vor mai dura ceva timp.
Între timp, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a declarat că pacienții sunt în siguranță, după ce o serie de analize urgente a arătat că doar 4,25% din peste 3.500 de teste efectuate până acum cu dezinfectanții Hexi Pharma au fost neconforme.
”Total teste – 3.526. Sunt 3.526 de probe recoltate. Dintre acestea un procent de sub 5% au fost teste neconforme pentru diferitele produse biocide testate. Testarea s-a făcut în laboratoarele unităţilor sanitare, în laboratoarele DSP-urilor şi în laboratoare private cu care unităţile sunt în contract. Testele de sanitaţie – practic se verifică pe suprafeţe, pe mâini, pe obiecte modul în care procesul de curăţenie se realizează în mod corespunzător, dacă produsul utilizat a avut efectul scontat în sensul distrugerii microorganismelor. În peste 95% din situaţii testele au fost conforme. 150 de teste au fost neconforme. Fiind o anchetă penală, unele amănunte nu vi le pot da. Consider că pacienţii noştri sunt în siguranţă în acest moment. Am aplicat metodologia standard acreditată în acest moment în România”, a afirmat ministrul, într-o conferinţă de presă.
Substanțele care nu au trecut testele au fost interzise temporar, până la finalizarea cercetărilor.
În scandal a intervenit și Parchetul General, care a a anunțat că pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică s-a constituit un dosar penal având Hexi Pharma și utilizaţi în unităţile sanitare.
Procurorii au dispus în cauză începerea urmăririi penale cu privire la faptă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor şi falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse.
În cauză au fost delegaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru efectuarea unor acte de urmărire penală, inclusiv pentru participarea la ridicarea probelor necesare în vederea realizării unor teste specifice, în colaborare cu Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii.
Dan Alexandru Condrea, patronul firmei Hexi Paharma, neagă toate acuzațiile și spune că se încearcă scoaterea societății sale de pe piață.
–––––
UPDATE: Preşedintele Alianţei Medicilor din România, Bogdan Tănase, declară, într-un interviu pentru rfi.ro, că testele la care s-a referit ministrul Sănătăţii au avut în vedere doar bacteriile, nu şi viruşii, sporii sau fungii.
Ca urmare, nimeni nu poate garanta, în prezent, că spaţiile din spitale sau instrumentarul medical nu sunt contaminate cu virusul hepatitei C.