Ziua Mondială a Libertăţii Presei
Publicat de , 3 mai 2016, 10:17
Dosarele DNA au scos la iveală noi dovezi privind mecanismele corupte de finanţare ale presei, prin legături strânse între demnitari, oameni de afaceri şi patroni de media, arată ultimul raport ActiveWatch despre Libertatea Presei în România.
„Ziua Mondială a Libertăţii Presei” a fost hotărâtă de Adunarea Generală a ONU, în anul 1993, la propunerea Conferinţei generale a UNESCO din 15 octombrie 1991. Data marchează semnarea, la 3 mai 1991, a „Declaraţiei de la Windhoek” (Africa de Sud), care sublinia că „o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice”.
Doi primari de sector, inculpaţi pentru fapte de corupţie, au cumpărat protecţia presei cu banii luaţi din mită.
Resursele publice au finanţat televiziunile unor baroni locali, se arată în acelaşi raport. Fenomenul migraţiei jurnaliştilor în mediul politic a continuat în ultimii doi ani.
Trei foşti jurnalişti candidează anul acesta, în capitală, la funcţia de primar, iar la Constanţa, tot un fost jurnalist candidează pentru un post de consilier municipal, pe listele unui partid politic. Astăzi, De Ziua Mondială a libertăţii presei, Consiliul Europei atrage atenţia că este esenţial pentru democraţie ca presa să-şi îndeplinească misiunea de a-i monitoriza şi critica pe cei aflaţi la putere.