Poliția Română, acţiuni pentru combaterea braconajului arheologic
Publicat de , 30 aprilie 2016, 13:10 / actualizat: 30 aprilie 2016, 14:23
Direcţia de Investigaţii Criminale a Poliției Române a organizat, la nivel naţional, acţiuni pentru combaterea braconajului arheologic şi a traficului cu bunuri culturale.
Au fost ridicate peste 600 de obiecte culturale şi de provenienţă arheologică, precum şi 76 de detectoare de metale, în urma a aproape 200 de controale.
În perioada 1 – 29 aprilie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, poliţiştii din întreaga țară, în colaborare cu specialişti din cadrul direcţiilor pentru cultură, au efectuat 192 de controale de specialitate la agenţi economici autorizați să comercializeze detectoare de metale, precum și la societăţi comerciale și în locuri publice cunoscute ca piaţă de desfacere a bunurilor culturale.
De asemenea, pe identificarea activităţilor ilegale de detecţie, au fost verificate condiţiile de conservare și starea a 1.615 sit-uri arheologice din Repertoriul Arheologic Naţional.
Acțiunile au vizat combaterea braconajului arheologic şi a traficului cu bunuri culturale rezultate din acesta, în special prin intermediul platformelor de vânzări online, precum şi pentru prevenirea distrugerilor produse patrimoniului cultural.
Poliţiştii au constatat 38 de infracţiuni și au efectuat 8 percheziţii domiciliare în urma cărora au ridicat 620 de obiecte culturale şi bunuri de provenienţă arheologică (monede şi diverse unelte antice), precum şi 76 de detectoare de metale, care erau deţinute contrar dispoziţiilor legale sau erau comercializate online, fără autorizaţie.
De asemenea, pentru încălcări ale prevederilor legale privind protecţia patrimoniului arheologic şi a celui cultural naţional, au fost aplicate 19 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 52.000 de lei.
La data de 7 aprilie a.c., poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au ridicat 49 de detectoare de metal, în urma a 2 percheziţii domiciliare efectuate în municipiul Bucureşti.
Din investigații a reieșit că bunurile erau comercializate de o o societate comercială care nu avea autorizaţia prevăzut de lege.
Cercetările sunt continuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, pentru stablirea întregii activităţi infracţionale.
În urma punerii în executare a 4 mandate de percheziție domiciliară, polițiștii din Hunedoara au ridicat 218 bunuri arheologice și 14 monede antice din argint (imitaţii dacice de tetradrahme greceşti și de denari republicani), un fragment din scuturile regale din fier (al căror context de păstrare a fost identificat la cetatea de la Piatra Roşie), diverse arme şi unelte, piese de podoabă, obiecte de uz casnic, fragmente de vase din bronz importate din Imperiul Roman, piese cu destinaţie cultică, piese de harnaşament şi de echipament militar, precum și 6 detectoare de metale.
Conform specialiștilor, bunurile arheologice recuperate sunt specifice culturii dacice din secolele II a.Chr – I p. Chr. și provin din arealul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei – Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi Băniţa, județul Hunedoara.
În cauză se efectuează cercetări față de 4 persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizaţie, furt calificat, distrugere, efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologic.