(AUDIO) Vorba aceea – Tu cum spui în mod normal ?
Publicat de Larisa Calistru, 26 octombrie 2014, 10:49
“Trebuie să aibe două intrări”- spunea un jurnalist, referindu-se la o clădire de mici dimensiuni. Forma de conjunctiv a verbului “a avea” este, pentru persoana a treia singular și plural, “să aibă.” Corect este să spunem “Trebuie sa aibă două intrări.”
Am auzit de curând întrebarea “Ce ți-ar place să prezinți?” Modul condițional-optativ se formează cu verbul auxiliar “a avea” și cu forma de infinitiv a verbului conjugat. Verbul din exemplul dat are la infinitiv forma a plăcea, iar intrebarea corectă era “Ce ți-ar plăcea să prezinți?” Iată și alte greșeli de acest tip: Nu v-ar displace să vă oferim un bilet (corect: displăcea). Vor apare elemente noi.(corect: apărea). Padurarul poate prevede un adevarat dezastru.(corect: prevedea).
A fost avansat din cauza unor rezultate de excepție.A fost foarte mult înrăutățită situația datorită alunecărilor de teren. Sunt două enunțuri folosite greșit în mod frecvent de către vorbitori.
Prepoziția “datorită” introduce o cauză pozitivă, iar locuțiunea “din cauza” – una negativă. Este correct să spunem : A fost avansat datorită unor rezultate de excepție și A fost mult înrăutățită situația din cauza alunecărilor de teren.
Și nu uitați vorba aceea… m-ai cucerit când am observat că vorbeşti şi scrii corect gramatical!