Peste 250 de percheziții efectuate de Poliția Română în ultimele zile
Publicat de , 24 aprilie 2016, 13:50
Poliţia Română a efectuat, pe parcursul ultimelor două săptămâni, 257 de percheziţii domiciliare, pentru destructurarea unor grupări infracţionale, transmite Biroul de presă al IGPR.
Au fost ridicate 1.123 de grame de cannabis, 200 de plante de cannabis, 7 grame de cocaină, 1.165 de grame de heroină și 5 doze de heroină, 16 timbre de LSD, 687 de comprimate și 5 grame de substanțe psihoactive. De asemenea, a fost instituit sechestru asigurător asupra a 3 autoturisme și au fost ridicați 417.750 de lei, 8.473 de euro și 1.000 de dolari.
În perioada 15 – 21 aprilie, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au efectuat 54 de acţiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracţionale specializate în trafic de persoane, trafic şi consum ilicit de droguri, criminalitate informatică şi spălare de bani.
În cadrul investigaţiilor, pentru probarea activităţii infracţionale a 220 de persoane cercetate, poliţiştii au efectuat 257 de percheziţii ce au vizat atât imobilele folosite de acestea, cât şi autovehicule pe care cei în cauză le utilizau în activitatea infracţională. În urma administrării probatoriului, 77 de persoane au fost reţinute sau arestate, iar față de 8 a fost luată măsura controlului judiciar.
În urma activităţilor desfăşurate, au fost confiscate 1.123 de grame de cannabis, 200 de plante de cannabis, 7 grame de cocaină, 1.165 de grame de heroină și 5 doze de heroină, 16 timbre de LSD, 687 de comprimate și 5 grame de substanțe psihoactive.
De asemenea, au fost ridicate 13 laptop-uri, 30 de HDD, o tabletă, 136 de telefoane mobile, 35 de medii de stocare, 71 de cartele SIM, 4 cântare folosite la cântărirea drogurilor, o râșniță, un grinder și 6 camere foto.
Pentru recuperarea prejudiciilor, a fost instituit sechestru asigurător asupra a 3 autoturisme și au fost ridicați 417.750 de lei, 8.473 de euro și 1.000 de dolari.
La acţiunile desfăşurate au participat 686 de poliţişti din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate, care au beneficiat de sprijinul celorlalte structuri centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române.
Activităţile desfăşurate de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate au avut loc în cadrul unor dosare penale, aflate în instrumentarea D.I.I.C.O.T..
Exemplu:
La data de 21 aprilie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea și procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea au efectuat 32 de percheziții în județelele Bihor, Cluj, Alba, Sibiu, Galați și în București, la sediile unor societăți comerciale și la domiciliile administratorilor acestora.
Acțiunea a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracţiunilor de spălare de bani și evaziune fiscală cu materiale de construcții.
La activități au participat polițiști de la structurile de combatere a criminalității organizate din București, Cluj- Napoca, Alba Iulia și Galați.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2011-2014, membrii grupării ar fi înfiinţat circuite evazioniste formate din 12 societăți comerciale de tip fantomă, autohtone și din spațiul intracomunitar, prin intermediul cărora ar fi generat facturi fictive, în vederea eludării plății T.V.A. și a altor obligații fiscale datorate bugetului de stat, dar și pentru obţinerea unor preţuri competitive în urma eludării T.V.A., pentru mărfurile care ar fi fost comercializate prin aceste circuite evazioniste.
Există suspiciunea că alte cinci societăți comerciale care au aderat la gruparea infracţională ar fi beneficiat de deducerile ilegale respective.
Prejudiciul cauzat astfel bugetului de stat este de 53.698.957 de lei, reprezentând T.V.A. și impozit pe profit.
În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate în vederea cercetărilor laptop-uri, hard-disck-uri, stik-uri de memorie și documente contabile, aparținând firmelor implicate în circuitul evazionist.
La activități au participat și specialiști A.N.A.F..
Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informații.