(Audio) De la sat tradițional la sat european

Publicat de Liliana Fustanela, 23 aprilie 2016, 10:41
Satul e o vatră frumoasă și fiecare dintre noi are rădăcini la țară , dar cum facem ca aceste rădăcini să devină mai puternice ? Cum trecem de la satul tradițional, la satul european, cu condiții de viață similare celor de la oraș ? Sunt întrebări la care a răspuns, specialist în agricultură Anca Bobe, în cadrul emisiunii de folclor și viață rurală, de la Radio Constanța .
Anca Bobe spune că satelor le lipsesc formatorii de opinii și consultanții care să-i îndrume pe gospodari și fermieri să cultive pe suprafețe mici, plante care să aducă profit mult mai mare, decât ar aduce cele consacrate aici în Dobrogea: grâu, orz, ovâz, porumb, floarea soarelui, rapiță, sfeclă, fasole.
Oamenii de la sate ar putea planta cu ușurință, pentru că există condiții propice , arbuști din care să culeagă fructe de pădure, legume, salvie, lavandă sau multe alte plante medicinale. Plantele din flora spontană se pot cultiva în propriile gospodării sau pe suprafețe mici de 4-5 hectare și pot aduce beneficii substanțiale.
Plantele medicinale sunt plante perene și investiția nu este una costisitoare. Colectarea lor nu trebuie să-i sperie,pe săteni . Există pentru acest lucru Măsura 6.3, totul e ca oamenii să fie sprijiniți cu consultanță spre o direcție corectă, mai precizează specialistul, care adaugă că pentru condiții de viață mai bune trebuie schimbată ideea a ceea ce înseamnă o gospodărie . Oamenii au nevoie de modele de gospodari , iar tinerii pot fi determinați să-și dezvolte propria afacere la sate prin dialog și prezentarea riscurilor și oportunităților pe care le aduc proiectele susținute din fonduri europene.
”Proiectele europene ne pot ridica foarte repede. Cine face un proiect, va reuși să continue rapid cu alte patru-cinci” adaugă Anca Bobe.
Valu lui Traian din Constanța și Ciugud din județul Alba sunt localități model, după părerea consultantului agricol Anca Bobe. Stimularea fermelor mici și a activităților agricole în curți și gospodării prin accesarea de fonduri europene sunt soluții pentru o viață mai bună la țară .
Secvență din emisiunea :”Seri de cântec românesc”,ediția 22 aprilie, realizată de Liliana Fustanela:
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)