CONSTANȚA. Conferință națională pe tema suicidului
Publicat de , 20 aprilie 2016, 18:15
Universitatea ”Andrei Saguna” a deschis, miercuri, lucrările celei de-a 14-a editii a Sesiunii de Comunicări Științifice a Studenilor, care se va desfășura în zilele de 20 și 21 aprilie 2015. După deschiderea festivă și lucrările în plen a avut loc decernarea diplomelor pentru voluntarii anului 2015, pentru cel mai apreciat profesor desemnat prin votul studentilor şi inaugurarea sălii Prof.univ.dr. Ioan Doltu, personalitate marcantă a Constanţei şi prorector de onoare al UAŞ.
După debutul prezentării rezultatelor cercetărilor tinerilor studenți, în zilele de 21 și 22 aprilie 2015, Universitatea ”Andrei Șaguna” din Constanța și Academia Oamenilor de Știință din România organizează a doua ediție a Conferinței Naționale ”Suicidul-problemă majoră de sănătate publică”, sub coordonarea stiintifică a Acad. Constantin Bălăceanu Stolnici, Rectorul de Onoare al Universității „Andrei Şaguna”, Prof.univ.dr. Angela Felicia Botez, Coordonatorul Secției de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Jurnalism a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Prof.univ.dr. Nicolae Mitrofan, Preşedinte de Onoare al Institutului de Psihologie Juridică, Prof.univ.dr. Aurel Papari, Preşedintele Universității „Andrei Şaguna”, Prof.univ.dr. Adrian Cristian Papari, Rectorul Universității „Andrei Şaguna” şi Conf.univ.dr. Livica Frățiman, Decanul Facultății de Psihosociologie a Universității „Andrei Şaguna”.
Plecând de la realitatea că decesul prin suicid este o problemă majoră care trebuie să intre în preocuparea tuturor factorilor responsabili de sănătatea populației în România, organizatorii, alături de colegii lor din centrele universitare din Iasi, Bucuresti, Craiova, Sibiu, Cluj vor oferi o abordare complexă, multidisciplinară, a fenomenului suicidar, prin participarea unor ilustre personalități, medici, sociologi, psihologi, juriști, teologi, jurnaliști, pedagogi, care vor analiza cauzele, modalitățile frecvente de realizare, consecințele asupra familiei şi societății, dar și aspecte particulare, precum implicarea școlii și a mass-media, condițiile socio-economice, dezorientarea spirituală şi rolul comunității.
Evenimentul științific, creditat de Colegiul psihologielor din România, include și trei workshop-uri, „Rolul şcolii în profilaxia suicidului” , „Fenomenul sinuciderii – problematică şi prevenţie” şi „Strategii de prevenţie a suicidului”, în cadrul cărora vor fi abordate conduite specifice de profilaxie şi combatere, în vederea elaborării unor strategii locale şi naţionale.
Înregistrând potențialul îngrijorător al ultimilor statistici (la nivel mondial, suicidul reprezintă cauza principală de deces a persoanelor ce aparțin categoriei de vârstă 15-20 de ani, iar România depășește cu mult media europeană la decesele prin suicid în populația adolescentină, cu 6,3 decese la 100.000 de locuitori, media europeană fiind 4,6 decese prin suicid la suta de mii de locuitori; țara noastră depășește media europeană și la categoria 50-54 ani, la care s-au înregistrat 22 de sinucideri la 100.000 de locuitori, față de media de 18,3 a Europei), comunitatea științifică și-a propus ca la finele conferintei să adopte proiectul unui Plan național de prevenție a suicidului care va fi transmis factorilor de decizie.