Premierul Cioloș discută, la Tulcea, cum va fi cheltuit un miliard de euro pentru Delta Dunării
Publicat de Bogdan Comșa, 18 aprilie 2016, 11:00 / actualizat: 18 aprilie 2016, 15:01
Premierul Dacian Cioloş susţine dezvoltarea comunităţilor locale izolate din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării prin mecanismul financiar Investiţii Teritorial Integrate (ITI) Delta Dunării, astfel încât membrii acestor comunităţi să pună în valoare patrimoniul material şi imaterial al zonei.
‘Acest program dedicat Deltei Dunării trebuie să fie un program de coeziune economică, socială şi de mediu, să găsim echilibru în utilizarea fondurilor, astfel încât infrastructura să fie pentru oameni şi să rămână spaţiu suficient inclusiv din punct de vedere financiar pentru adevărate proiecte de dezvoltare’, a declarat premierul Dacian Cioloş în deschiderea întâlnirii de lucru de la Tulcea.
Şeful Executivului a amintit dificultăţile în accesarea fondurilor europene întâmpinate de comunităţile locale izolate şi a solicitat autorităţilor de management ale programelor operaţionale să identifice soluţii pentru ca populaţia din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării să poată pune în valoare patrimoniul material şi imaterial al zonei.
‘Pentru toate aceste lucruri va fi nevoie de mai mult decât de fonduri, de echipe de facilitatori pentru a putea vorbi de dezvoltare colectivă’, a precizat premierul.
Cioloş participă, luni dimineaţa, alături de alţi reprezentanţi ai Guvernului României, la o întâlnire de lucru pe tema Strategiei integrate de dezvoltare durabilă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, strategie în baza căreia Uniunea Europeană alocă în acest exerciţiu financiar peste un miliard de euro acestei zone prin instrumentul financiar Investiţii Teritorial Integrate (ITI).
‘Am solicitat această întâlnire pentru că am vrut să fie clare câteva lucruri. Am susţinut de la început ideea acestui instrument, pentru că Delta este un bun naţional şi mai mult decât atât, un bun internaţional. (…) Cred că un astfel de teritoriu, cum e Delta, nu poate să aibă viitor, dacă nu găsim soluţii integrate care să ţină cont atât de măsurile de protecţie a mediului, dar şi de măsurile de susţinere a oamenilor care trăiesc în Deltă’, a mai spus premierul.
Şeful Executivului a subliniat importanţa ITI Delta Dunării, menţionând că acest mecanism financiar european este ‘o şansă istorică’.
La reuniunea de lucru de la Tulcea participă membri ai Guvernului şi circa 100 de reprezentanţi ai societăţii civile şi administraţiei publice locale.
ITI-Delta Dunării este prevăzut în Acordul de Parteneriat încheiat în luna august a anului 2014 de către Guvern cu Comisia Europeană. Potrivit autorităţilor române, suma totală de care vor dispune exclusiv comunităţile locale de pe teritoriul Rezervaţiei, respectiv judeţele Tulcea şi Constanţa, va fi de peste 1,1 miliarde euro, aceasta fiind constituită din fonduri alocate din programele operaţionale şi completată din fonduri guvernamentale.
Fondurile vor putea fi accesate pe baza Strategiei integrate de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării, al cărei prim draft a fost prezentat în urmă cu doi ani şi îmbunătăţit ulterior de Banca Mondială.
Rezervaţia Biosferei Delta Dunării include unităţi administrativ-teritoriale din judeţele Tulcea şi Constanţa, România, o parte din suprafaţa Deltei Dunării aflându-se şi pe teritoriul Ucrainei.
Sursa: Agerpres
Foto: blogdecalatorii.ro