CERNAVODĂ: 20 de ani de la inaugurarea centralei nuclearoelectice
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 17 aprilie 2016, 09:38
Centrala de la Cernavodă a fost inaugurată oficial pe 17 aprilie 1996 de preşedintele României Ion Iliescu şi de primul ministru al Canadei, Jean Chrétien.
Unitățile nucleare 1 si 2, care funcționează în prezent, au fiecare cu o capacitate instalată de producție de 700 MWh. Cele doua reactoare de la Cernavodă asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României.
CNE Cernavodă utilizează tehnologia canadiana CANDU 6 (Canadian Deuterium Uranium), folosind uraniul natural pe post de combustibil și apa grea ca moderator și agent de răcire.
Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost pusă efectiv în operare comercială la data de 2 decembrie 1996, iar Unitatea 2 la data de 28 septembrie 2007.
Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 a fost parafat între Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation la începutul lunii noiembrie a anului trecut, autorităţile anunţând atunci că lucrările de construcţie urmează să înceapă în maximum doi ani.
Amplasamentul Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă este situat pe malul drept al Dunării, pe fosta platformă de calcar „Ilie Barză“, sursă de materie primă a fostei fabrici de ciment „Ideal“ Cernavodă.
Primele lucrări la centrala de la Cernavodă au început în ianuarie 1979, iar ele au vizat realizarea unui model experimental al clădiri reactorului din beton la o scară redusă. Modelul a fost necesar pentru a fi stabilite unele date specifice amplasamentului în legătură cu reacţia sol – structură în caz de cutremure.
Pentru realizarea CNE Cernavodă iniţial a fost prevăzută o supafaţă de 205 hectare, din care 116 hectare să fie ocupată definitiv. După anul 1990, Guvernul a decis ca suprafaţa să ajungă la 292 de hectare.