Directorii Administraţiei Balta Mică a Brăilei, trimiși în judecată
Publicat de , 15 aprilie 2016, 17:45
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților MOISEI RADU GHEORGHE, la data faptei director al Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei și președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, ALBU BOGDAN PAUL, BREZUICĂ DANIELA, și ANDREI ANCA ELENA, la data faptei membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul aceleiași instituții publice, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
CONSTANTIN MATEI, administrator al SC Urban Serv SRL Brăila, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
SC URBAN SERV SRL Brăila, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
DUȚU GHEORGHE, diriginte de șantier, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,
BURICEA ALEXANDRU EDUARD, la data faptei director al Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată,
BĂUTU NICOLETA, administrator al SC Loracom SRL Brăila, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de: complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals în înscrisuri sub semnătură privată,
SC LORACOM SRL Brăila, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
1. În cadrul unui proiect „LIFE”, reprezentatul legal al Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, inculpatul Moisei Radu Gheorghe, a depus cererea de finanţare europeană nerambursabilă privind „Conservarea, refacerea şi managementul durabil în Insula Mică a Brăilei.” Costul total al proiectului a fost estimat la 978.419 euro, din care ajutorul financiar nerambursabil era de 489.209 euro.
În cadrul acestui proiect aprobat, la data de 06 iulie 2009, inculpații Moisei Radu Gheorghe, Albu Bogdan Paul, Brezuică Daniela și Andrei Anca Elena, în calitate de președinte respectiv membri ai comisiei de evaluare a ofertelor, au acceptat oferta SC Urban Serv SRL Brăila, reprezentată de inculpatul Constantin Matei, deși cunoșteau faptul că această societate nu avea dotarea tehnică necesară execuției lucrărilor hidrotehnice şi nici nu a demonstrat experienţa similară anterioară.
Urmarea a fost încheierea, la data de 19 septembrie 2009, a unui contract de lucrări de reabilitare hidrologică a Bălţii Mici a Brăilei privind construirea unor canale pentru refacerea conexiunii fluviului Dunărea în vederea alimentării din amonte a sistemului de lacuri din Insula Fundu Mare şi construirea unor stăvilare, totul în valoare de 67.200 euro.
Deși inculpatul Constantin Matei nu a depus la dosar un proiect tehnic, fapt ce a determinat ulterior, imposibilitatea verificării parametrilor tehnici ai lucrărilor efectuate de restabilire hidrologică a reţelei de lacuri din Parcul Natural Balta Mică a Brăilei și nici nu a efectuat lucrările la stăvilarul Năvodari, directorul Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei a avizat la plată către SC Urban Serv SRL Brăila facturi în valoare de 282.939,73 lei, reprezentând printre altele și lucrări care nu erau prevăzute în proiectul ce a primit finanțare europeană nerambursabilă.
De asemenea, cu aceeași ocazie au fost achitate lucrări care nu au putut fi verificate sub aspectul îndeplinirii unor parametri tehnici, toate aceste acțiuni conducând în final, la neatingerea scopului urmărit, respectiv reabilitarea hidrologică a rețelei de lacuri din Parcul Natural Insula Mică a Brăilei.
Deşi execuţia lucrărilor, conform contractului, a fost efectuată de SC Urban Serv SRL Brăila, Administraţia Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, prin directorul Moisei Radu Gheorghe, a încheiat suplimentar un contract de prestări servicii cu PFA Duţu Gheorghe pentru asistenţă tehnică, în valoare de 3.000 euro exclusiv TVA.
Inculpatul Duțu Gheorghe, în calitate de diriginte de șantier, cu intenție, a confirmat prin aplicarea vizei de verificare și conformitate, devizele de lucrări și situațiile de lucrări întocmite de firma administrată de inculpatul Constantin Matei, în condițiile mai sus menționate.
Pentru “asistenţa tehnică” în cauză au fost emise de către PFA Duţu Gheorghe şi decontate de către Administraţia Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, un număr de trei facturi în valoare totală de 10.159,858 lei.
2. În cadrul aceluiași proiect, la data de 20 aprilie 2011, între Administraţia Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, reprezentată de inculpatul Buricea Alexandru Eduard și SC Loracom SRL Brăila, reprezentată de inculpata Băutu Nicoleta, a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Servicii de amenajare peisagistică – Realizare gard de împrejmuire” în vederea încadrării în aspectul rustic al cantonului Paţap.
Preţul contractului a fost stabilit la suma de 33.000 lei, cu tva inclus.
În scopul obținerii pe nedrept a acestei sume de bani de către firma respectivă, inculpatul Buricea Alexandru Eduard, cu intenție, și-a încălcat atribuțiile de serviciu referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv şi controlul gestiunii de fond asupra gospodăririi mijloacelor materiale şi băneşti, precum şi inventarierea acestora în condiţiile prevăzute de lege precum și pe cele cu privire la respectarea legilor şi regulamentelor Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, atât de personalul din subordine, cât şi de alte persoane ca unităţi locale, utilizatori de servicii şi resurse oferite de Parcul Natural Balta Mică a Brăilei.
Concret, acesta a acceptat la plată facturile emise de către inculpata Băutu Nicoleta, deși cunoștea că documentele contabile prin care SC Loracom SRL Brăila a atestat în mod nereal, furnizarea materialului lemnos și manopera aferentă executării lucrării, precum şi că procesul-verbal de recepţie prin care se atesta că lucrarea contractată a fost executată pe o lungime de 300 metri, era fals.
Mai mult, gardul respectiv, pentru care s-a achitat suma de bani menționată mai sus, nu a fost realizat decât pe o lungime de 54 metri și de către o altă persoană urmare a dispoziției inculpatului Buricea Alexandru Eduard.
Prejudiciul constata în cauză se ridică la suma de 112.237,57 lei în dauna Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, care contribuie cu o parte de 50% cofinanţare la proiectul din bani europeni.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților Moisei Radu Gheorghe, Duțu Gheorghe, Sc Urban Serv Srl Brăila și Sc Loracom Srl Brăila.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
De asemenea, procurorii anticorupție au mai propus luarea măsurii preventive a interzicerii unor operațiuni patrimoniale, susceptibile de a antrena diminuarea activului patrimonial sau insolvență persoanei juridice, pentru o perioadă de 60 zile, faţă de inculpatele SC Urban Serv SRL Brăila și SC Loracom SRL Brăila.
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.