(Audio+Foto+Video) ”Lățcăitul cu oul” – astăzi la Tulcea
Publicat de Liliana Fustanela, 14 aprilie 2016, 00:12 / actualizat: 14 aprilie 2016, 16:49
”Lățcăitul cu oul ” este un obicei vechi , dar care este încă bucuria copiilor din Cerna, județul Tulcea, singura localitate din Dobrogea, unde există o semnificativă comunitate de meglenoromâni (în jur de 700) .
”Lățcăitul oului” are loc în ziua de Lăsata de sec, care la meglenoromâni se numește ”Ziua iertăciunii”sau ”Zăpustirea” , este ziua în care tinerii merg la cei mai în vârstă să-și ceară iertare, chiar dacă nu au greșit, pentru a intra în Postul Paștelui, cu inima curată . ”Nu se admite vreo absență a membrilor familiei de la masa cu bucate speciale, familia e sfântă”, spune învățătoarea Petrica Staicu .
În acest cadru , se realizau și jocuri hazlii, cel mai popular fiind ”lățcăitul oului”. Pe vremuri se agăța un șnur realizat din bumbac de tavan , la capătul căruia era legat un ou fiert pe care copiii trebuiau să-l prindă cu gura, fără ajutorul mâinilor . În ultimii ani, ața numai este agățată de cârligul din tavan , ci este legată de un băț sau sucitor și balansată astfel, de un vărstnic, până când copilul prinde cu gura oul mult râvnit, spre amuzamentul întregii familii reunite pentru a începe Postul mare în bună dispoziție. Ața este arsă și dacă arde până la capăt, atunci copilul va fi sănătos întreg anul. Bucuria e și mai mare când copiii primesc de la bătrâni, ”pară”, adică bănuți .
Primăvară, înaintea Paștelui, în Miercurea mare, meglenoromânii mai practicau un obicei pe care învățătoarea Petrica Staicu l-a scos din lada cu zestre a patrimoniului imaterial al comunității .
Este ”Ziua nevestei care nu a împlinit un an de la nuntă” și constă într-o întâlnire a femeilor din sat la casa tinerei pentru a observa ce a învățat tânăra gospodină după ce s-a măritat și cum se înțelege cu soacra . Este totodată un mod prin care participantele vin cu mâncăruri tradiționale de post și un mod de a face schimb de rețete . În post, femeile meglene pregătesc : pita di vearzâ ( plăcintă cu ștevie), ușa (compot din fructe uscate), gurgur (orez fiert), halva din mălai . Crescători de viermi de mătase și pădurari, meglenoromânii se axează pe mâncăruri preparate mai cu seamă din legume-fructe.
A vorbit despre cele două obicieiuri de primăvară , în emisiunea ”Seri de cântec românesc”, ediția 13 aprilie 2016, realizată de Liliana Fustanela, prof. înv.primar Petrica Staicu , de la Școala Gimnazială ”Panait Cerna”, comuna Cerna, județul Tulcea. Interviul poate fi ascultat aici:
Cele două obicieiuri vor fi prezentate joi, 14 aprilie, de la ora 10.00, la Muzeul de Etnografie și Folclor din Tulcea de elevii clasei a IV-a conduși de profesor învățâmânt primar Petrica Staicu.
FOTO +VIDEO , sursa MEAP Tulcea:
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)