CONSTANȚA: Din Secția de Radioterapie pentru bolnavii de cancer mai rămâne doar o nouă bătaie de cap
Publicat de Bogdan Comșa, 12 aprilie 2016, 16:15 / actualizat: 12 aprilie 2016, 22:36
Închiderea centrului de radioterapie de la Spitalul Judeţean Constanţa aduce încă o problemă.
Dacă în privinţa bolnavilor s-a găsit soluţia temporară de a-i interna la Bucureşti, la Institutul Oncologic, acum rămâne problema substanţelor din aparatul de radio-cobalto-terapie.
Acestea prezintă un real pericol, iar neutralizarea lor ar presupune costuri foarte ridicate, spune managerul Dan Căpăţână:
”Avem niște cunoștințe la institutul de Fizică Nucleară care își doresc instalația asta pentru a o folosi în cercetare. Și am avut o discuție preliminară cu ei în care s-au angajat să o demonteze și să transporte sursa pe cheltuiala lor la Institutul de Fizică Nucleară. Instalația nu mai poate fi folosită medical, dar sursa radioactivă este funcțională.
Altfel, ea ar trebui inactivată… iar costurile sunt în jur de 300 de mii de euro. Sper că am scăpat de cheltuiala asta. Cel puțin la primele discuții, cei de la Institut au spus că suportă tot dumnealor, mai ales având specialiști în domeniu”.
În ultimii doi ani, Centrul de radioterapie a fost monitorizat în permanenţă de Jandarmarie.
Asta pentru ca substanţele radioactive să nu ajungă să fie folosite în alte scopuri decât cele medicale.
Vă reamintim că aparatul de radioterapie, destinat tratării bolnavilor de cancer, a devenit doar o piesă de decor, după expirarea avizului de funcționare, cauzată de epuizarea duratei de exploatare a sursei radioactive.
Cei 15 pacienți din Constanța a căror viață depinde de acest tratament au fost direcționați către spitalele din București.