TULCEA: Șase braconieri de weekend prinși în plasa polițiștilor
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 aprilie 2016, 10:30
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat pe raza judeţului Tulcea, pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol, identificând şase cetăţeni români care desfăşurau activităţi de pescuit în mod ilegal, respectiv transportau cu o ambarcaţiune cu motor, cantitatea de 84 kilograme peşte fără documente justificative.
► În data de 10.04.2016, în jurul orei 13.40, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Tulcea, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe canalul Dunavăţ, de pe raza localităţii Dunavăţu de Jos, a depistat patru cetăţeni români, cu vârste cuprinse între 49 de ani şi 56 de ani, domiciliaţi pe raza judeţului Constanţa, care transportau, cu o ambarcaţiune cu motor, cantitatea de 49 kilograme peşte proaspăt din specia scrumbie, fără a deţine documente justificative.
Totodată, în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că persoana care conducea ambarcaţiunea, S. V., în vârstă de 49 de ani, nu deţine permis sau certificat de capacitate pentru conducerea unei ambarcaţiuni.
► În data de 08.04.2016, în jurul orei 08.30, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Chilia, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe fluviul Dunărea, în zona localităţii Periprava, a depistat doi cetăţeni români, M.G., în vârstă de 43 de ani şi S.D. în vârstă de 48 de ani, în timp ce efectuau activităţi de pescuit dintr-o ambarcaţiune neînmatriculată, cu motor ataşat.
În urma verificării ambarcaţiunii, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor două plase de pescuit tip setcă din fir textil în lungime de 180 metri şi cantitatea de 35 kilograme peşte proaspăt din speciile crap, scrumbie şi singer.
În ambele cazuri, poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării cantitatea totală de 84 kilograme peşte, care a fost predată spre valorificare unor societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale, iar în cauză au fost întocmite actele de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ,,pescuit comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit”, ,,conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător” şi „deţinere şi transport a peştelui fără documente legale”, fapte prevăzute şi sancţionate de O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009, respectiv Legea nr. 191 din 13.05.2003 privind infracţiunile la regimul transportului naval.
Foto – arhivă