Dezbatere pe legea SRR și TVR la Radio Reșița: ”Miza este campania electorală”
Publicat de Bogdan Comșa, 31 martie 2016, 19:55
Deputatul Uniunii Sârbilor din România, Slavomir Gvozdenovici crede că separarea legislativă a celor două instituţii este un lucru bun, dar deocamdată se urmăreşte salvarea televiziunii. Situaţia TVR şi Radio România este comparată cu două mere, unul sănătos şi unul stricat, ambele aflate în aceelaşi coş:
“Sigur că trebuie separate cele „două mere“ ca să păstrăm sănătatea, măcar a unei instituții, în cazul acesta, radiodifuziunii. În același timp, trebuie să încercăm să facem anumite analize, să vedem cum putem „însănătoșii pomul“ care trebuie să dea roade mai încolo, și cred că aici este problema.”
Proiectul de modificare a legii de funcţionare a televiziunii şi radioului public este văzut cu ochi buni de deputatul Slavomir Gvozdenovici din partea Uniunii Sârbilor din România. Chiar dacă spune că cele două instituţii trebuie sprijinite, consideră că iniţiativa senatorului PSD Georgică Severin nu este una rea.
Deputatul Slavomir Gvozdenovici militează şi pentru separarea funcţiei de Preşedinte de cea de Director General:
“Trebuie să sprijinim și Radiodifuziunea și Releviziune Română, pentru că ele nu sunt simple posturi, nu sunt în aceeași situație cu posturile private, posturile private își pot face programul cum vor ele, sunt de interes public, și eu aș îndrăzni să spun, de interes național și din acest punct de vedere și Franța și s-au dat și alte exemple, își sprijină cu sute de milioane de euro aceste servicii de informații de interes național.”
Senatorul UNPR de Caraş-Severin, Ioan Purec este convins că politizare există şi în prezent la cele două societăţi publice TVR şi SRR, dar cu toate acestea, radioul a beneficiat de un management mai bun. Televiziunea Română se află în această situaţie din cauza politizării excesive, crede Ioan Purec:
“Cele două societăți, atât televiziunea română, cât și radiodifuzinea, sunt politizate, cel puțin la nivelul Consiliului de Administrație. Radiodifuziunea română se află într-o situație fericită, probabil un management performant, dar Televiziunea Română este politizată, și din păcate, în situația ei este victima acestei politizări excesive”.
Ioan Purec mai crede că este vorba despre o bătălie de imagine, iar miza este apropiata campanie electorală.
Senatorul UNPR de Caraş-Severin, Ioan Purec consideră că situaţia actuală a televiziunii române este una catastrofală din punct de vedere economic, iar modificările propuse de senatorul PSD Georgică Severin nu vor reuşi să salveze instituţia, cel puţin nu în acest moment:
“Colegul mei Georgică Severin, vrea în calitatea domniei sale de Președinte al Comisiei de Cultură din Senat, rezolvarea situației financiare a Televiziunii Române. Din păcate, soluția pe care a identificat-o, nu este nici de natură economică, nici de natură financiară, nici de natură organizatorică deosebită, care să rezolve situația catastrofală, aș spune din punct de vedere financiar a televiziunii române.
Altă hibă, această inițiativă legislativă, nu are, doar că în această situație, în acest moment, este ca o frecție la picior de lemn, sa-mi fie iertată expresia, pentru Televiziunea Romană.“
Campania electorală care se apropie este cea care va amâna votarea modificărilor aduse legii 41 din 1994 până în toamnă, este de părere Erwin Iosef Ţigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din România:
“Cred că în acestă primăvară nu va avea loc această dezbatere, având în vedere faptul că timpul este foarte înaintat, începem acuși campania electorală și fiecare va avea altceva în activitatea sa, decât să dezbată problema atât a Televiziunii Române, cat și a Radiodifuziunii.”