AUDIO: Conferință la Constanța, la 160 de ani de la Congresul de Pace de la Paris
Publicat de Carmen Secuiu, 31 martie 2016, 16:00
În urmă cu puțin timp, s-a încheiat Conferința “Marile Puteri. Unirea. Basarabia, 160 de ani de la Congresul de Pace de la Paris, martie 1856”.
Evenimentul a avut loc sub patronajul Înaltpreasfinției Sale, Arhiepiscopul Tomisului, Facultatea de Teologie a Universității „Ovidius” în parteneriat cu Centrul de Cercetări Științifice Interdisciplinare “Dumitru Stăniloae” al Universității “Valahia” din Târgoviște .
”Unirea Principatelor Române, de la 1859 în context internațional”, ”Marile Puteri, Statele Naționale și Gurile Dunării între 1856 și 1858”, ”Politica refugiaților și lumea actuală” ori ”Recuperarea adevărului istoric privind Basarabia, în întâmpinarea Centenarului Marii Uniri de la 1918” sunt câteva dintre temele abordate de profesorii universitari Adrian Năstase, Radu Ştefan Vergatti sau dr. Ion Constantin, istoric.
”Eforturile trebuie să fie intense pentru a ne prezenta onorabil în 2018, când vom marca o sută de ani de la momentul fast al Marii Uniri de la 1918. Multe instituții academice din România elaborează monografii, biografii referitoare la marii artizani, care au avut un rol major în înfăptuirea Unirii”, a spus istoricul, dr Ion Constantin.
Prof. univ, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință, a adăugat faptul că acest simpozion aduce o viziune nouă asupra raportului între Marile Puteri și a exemplului românesc pe plan european și universal și face referire la temă ”Marile Puteri. Gurile Dunării și Unirea” și la cartea prezentată de prof univ. dr.Adrian Năstase, ”Cartografia Gurilor Dunării”, extrem de însemnată pentru redevenirea Mării Negre placă turnantă a comerțului între Europa și Asia.
”Generația de pașoptiști a reușit să impună această forță extraordinară Unirii, într-o Europă divizată, într-o relație cu șapte mari puteri. De aceea, putem să învățăm oricând despre eforturile de solidaritate de modul în care ne-am raportat la Marile Puteri, de felul în care am reușit mai târziu să ne păstrăm independența”, a declarat pentru Radio România Constnța prof. univ. dr. Adrian Năstase.
carmensecuiu@radioconstanta.ro