„Împreună, pentru siguranţă”, campanie a jandarmilor de la GMJ Tomis
Publicat de , 29 martie 2016, 12:16
Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanţa derulează Campania de informare, prevenire şi dialog social – „Împreună, pentru siguranţă”. Această campanie se desfăşoară pe parcursul unui an, se adresează elevilor şi are ca scop informarea acestora cu privire la rolul pe care îl are Jandarmeria Romană în societate, modul activ în care această instituţie se implică în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor precum şi tipul de misiuni pe care le execută jandarmii, dar şi despre prevenirea şi combaterea violenţei.
Campania constă în întâlniri ale jandarmilor cu elevii, părinţii acestora şi profesori din mai multe unităţi şcolare din municipiul şi judeţul Constanţa.
În acest sens, la invitaţia domnişoarei director Lavinia-Paula Robe, sublocotenent Mihaela-Georgiana Stan a participat luni, 28 martie a.c, între orele 17.00-18.00, la o întâlnire(lectorat) la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Valu lui Traian, unde au fost prezenţi aproximativ 35 de părinţi şi 50 de elevi.
În prezenţa domnişoarei director, reprezentanta jandarmeriei a discutat cu părinţii despre o implicare mai mare a acestora în ceea ce priveşte prevenirea violenţei verbale şi fizice în mediul familial şi şcolar. În mod special a fost dezbătut comportamentul şi relaţionarea dintre elevi, dintre elevi şi cadrele didactice, limbajul şi expresile folosite de aceştia. Părinţii şi elevii au adresat mai multe întrebări domnişoarei sublocotenent, despre modul cum pot comunica în siguranţă pe reţelele de socializare. Ofiţerul le-a oferit câteva sfaturi: în primul rând, nu trebuie oferite persoanelor cunoscute pe internet, informaţii personale sau despre familie(vârsta, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care învăţă, programul de muncă al părinţilor);
Dacă persoanele insistă să afle aceste detalii, este obligatoriu să-şi anunţe imediat părinţi, iar aceştia să ia legătura cu poliţistii.
O altă problemele pusă în discuţie a fost aceea că în viaţa de zi cu zi este dificil şi chiar periculos să iei atitudine împotriva celor care încearcă să inspire teamă celor din jur. Din discuţiile purtate s-a ajuns la concluzia, unanim acceptată, că pentru descurajarea unui astfel de comportament, elevii trebuie să alerteze în cel mai scurt timp posibil, în funcţie de locul în care se află, profesorii, părinţii sau forţele de ordine, prin apelarea numărului unic de urgenţă 112. Această întâlnire a fost apreciată de părinţi şi directorul unităţii de învăţământ care s-au arătat încântaţi şi au solicitat stabilirea unor noi întâlniri cu reprezentanţii jandarmeriei.
Slt. Stan Mihaela-Georgiana este specializată în problematica violenţei domestice şi juvenile. Aceasta a efectuat stagii de pregătire pe acest profil la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, susţinute de experţi ai Jandarmeriei Franceze.
Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanţa, a semnat opt parteneriate educaţionale cu Şcolile Gimnaziale „Remus Opreanu”, „Mihai Viteazul”, nr. 8 Constanţa, nr.1 Valu lui Traian dar şi cu Liceul Teoretic”Decebal”, Ovidius”, Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa şi Liceul Tehnologic ’’Lazăr Edeleanu’’ Năvodari.