DNA i-a stricat familiei Hrebenciuc o afacere cu un profit de 315 mii de euro pe lună
Publicat de Bogdan Comșa, 23 octombrie 2014, 13:00 / actualizat: 23 octombrie 2014, 19:57
Andrei Hrenenciuc, fiul deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, ar fi putut câştiga peste 315 mii de euro pe lună fără să mişte un deget, dacă procurorii DNA nu îi stricau tatălui său afacerea cu retrocedarea presupus ilegală de păduri.
DNA arată, într-un comunicat de presă, că Andrei Hrebenciuc urma să cumpere mascat, printr-o firmă din Cipru, cele peste 40 de mii de hectare de pădure de la un fals moştenitor, pentru care tatăl său, Viorel Hrebenciuc, este acuzat că făcea trafic de influenţă pe lângă conducerea Romsilva, astfel incât juriștii regiei să piardă procesele de retrocedare.
Pădurea urma să fie cumpărată de familia Hrebenciuc la un preţ de 3 ori mai mic decât cel real şi, dacă o revindea la valoarea de piaţă, ar fi adus un venit de peste 300 de milioane de euro.
Suma avea să fie împărţită cu o altă persoană cercetată în acest caz.
Dacă i-ar fi revenit jumătate din câştig, respectiv 150 de milioane de euro, familia Hrebenciuc ar fi putut obţine doar din dobânzi peste 315 mii de euro în fiecare lună. Asta, dacă banii nu ar fi fost împărţiţi şi cu alte persoane implicate în caz.
Însă, înainte de revindere, Hrebenciuc junior trebuia să aibă banii pentru cumpărare. Dacă tranzacţia urma să fie reală şi nu una fictivă, acest lucru presupune că Andrei Hrebenciuc, un tânăr de nici 30 de ani, avea la dispoziţie peste o sută de milioane de euro pentru a achiziţiona, chiar şi la preţ redus, pădurile în cauză, în condiţiile în care părinţii săi câştigă sub 50 de mii de euro pe an, iar Viorel Hrebenciuc are, în declaraţia de avere, bani şi bunuri de sub 30 de mii de euro şi două terenuri de 700 de metri pătraţi, care nu se apropie de cele o sută de milioane de euro, necesare tranzacţiei.
Andrei Hrebenciuc a fost reţinut pentru 24 de ore în această dimineaţă, sub acuzaţiile de spălare de bani, complicitate la trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat. Procurorii vor cere arestarea lui preventivă, se arată într-un comunicat al DNA.
În această afacere mai sunt implicaţi şi parlamentarii PSD Ioan Avram şi Ilie Sârbu – acesta din urmă, socrul premierului Victor Ponta, care sunt acuzaţi că făceau trafic de influenţă pe lângă autorităţile statului, pentru aprobarea şi urgentarea retrocedărilor ilegale de păduri.