Sistemul sanitar a refuzat ajutorul în cazul Colectiv ,,pentru a-și ascunde incapacitatea”
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 28 martie 2016, 06:53
Rudele victimelor din Clubul Colectiv consideră Raportul Corpului de Control al Premierului singurul document oficial care surprinde corect incompetența și incapacitatea cu care s-a intervenit în cazul tragediei.
Mai mult, președintele Asociației Colectiv, Eugen Iancu, spune că sistemul sanitar a refuzat ajutorul venit din sfera privată și apoi transferul de pacienți pentru a-și ascunde incapacitatea.
Rudele victimelor spun că toți cei responsabili pentru deciziile care au dus la moartea tinerilor din clubul Colective trebuie trași la răspundere.
Laurențiu Istrate, deasemeni părinte al uneia din victime, spune că sistemul prin care funcționează instituțiile statului trebuie modificat pentru că acesta protejază pe toți decidenții, indiferent de gravitatea faptelor.
Tragedia de la Colectiv, spun membrii asociației, ar trebui să fie un moment în care autoritățile statului și reprezentanții ei să înțeleagă faptul că lucrează pentru oameni și nu împotriva lor.
Asociatia Colectiv
În memoria tinerilor decedaţi în toamna anului trecut, în urma devastatorului incendiu din clubul Colectiv, familiile şi prietenii victimelor au înfiinţat Asociaţia Colectiv, o organizaţie care îşi propune să pună presiune pe autorităţi pentru a limita apariţia unor astfel de situaţii, dar şi pentru sancţionarea celor responsabili pentru evenimentele din 2015.
Eugen Iancu, membru fondator şi tatăl unuia dintre tinerii decedaţi în urma tragediei din clubul Colectiv, spune că nici până în acest moment autorităţile statului, în special sistemul sanitar şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu şi-au asumat nicio responsabilitate pentru modul deficitar în care au gestionat situaţia. Mai mult, Eugen Iancu este nemulţumit că anchetele desfăşurate ulterior nu au incriminat pe niciunul din şefii instituţiilor care au luat deciziile considerate de el greşite.
Reprezentanţii Asociaţiei Colectiv vor să desfăşoare mai multe activităţi în memoria victimelor, printre care înfiinţarea un centru de educaţie muzicală sau campanii pentru introducerea în şcoli a educaţiei specifice situaţiilor de urgenţă.
Sursa – RRA