Colecții restituite din muzeele de artă
Publicat de Carmen Secuiu, 23 octombrie 2014, 12:39
Colecțiile din muzeele românești, care ar trebui restituite celor cărora le- au aparținut, picturi, sculpturi și lucrări de artă grafică și decorativă, ar lăsa patrimoniul muzeal extrem de sărac.
Fiecare dintre acestea are o poveste a sa, alături de istoria personală a proprietarilor lor.
Aceste colecții, care fac obiectul unor procese de restituire au aparținut personalităților iubitoare de artă, începând din perioada dintre cele două războaie mondiale și continuând până în prezent. Unele au fost confiscate de diferite regimuri, altele ”donate” cu forța, așa încât au fost depuse în instanță cereri de retrocedare a acestor bunuri de către familiile solicitanților de restituiri. Printre numeroasele lucrări, care ar trebui restituite sunt multe necunoscute publicului, unele au stat prin depozitele muzeelor, dar sunt și altele care poartă semnăturile celebre ale artiștilor Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian sau Alexandru Ciucurencu.
Constănțenii au păreri diferite în legătură cu acest subiect, dar mulți dintre ei spun că aceste opere ar trebui să rămână în muzee, pentru a putea fi admirate și pentru a se putea afla istoria lor, mai ales de către generațiile tinere, ca Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian sau Alexandru Ciucurencu.
Oricum, aceștia spun că există doar o preocupare minoră pentru artă și artiștii, care mai creează încă, așa cum este și maestrul de la malul mării, Ionel Mătăsăreanu.
Pe de altă parte, dacă au aparținut cuiva este normal să i se restituie. Dar, la colecțiile particulare puțini iubitori de estetic au acces, doar dacă s- ar înființa muzee particulare, cum spun cei cu care am stat de vorbă, în înregistrarea audio.
carmensecuiu@radioconstanta.ro