Pe scurt despre…Sărbătoarea Paştelui la catolicii din Dobrogea
Publicat de , 24 martie 2016, 15:29
Mi-a fost greu întotdeauna să înțeleg de ce marea sărbătoare a Învierii Domnului Iisus Hristos este fixată în zile diferite pentru catolici și protestanți pe de o parte și pentru ortodocși pe de alta. Știu, sunt calcule dificile, se dau explicații științifice, dar pentru un creștin ”obișnuit”, care are credința în suflet dar se ocupă mai puțin de rituri și reguli acest fapt rămâne de nepriceput…
Și internetul abundă explicații:
” Conciliul de la Niceea a decretat în 325 că „ziua de Paști va fi în prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară”. Se poate pune întrebarea justificată: dacă ziua Paștilor depinde de soarele și luna de pe cer, cum este posibil ca bisericile să nu fie de acord? Cauza este încrederea în metode de calcul care aproximează mișcarea soarelui și a lunii. În timp, utilizând aceste metode matematice, bisericile au început să folosească un „soare” și o „lună” care nu mai corespundeau cu soarele și luna de pe cer. Divergențele dintre calcule și observațiile astronomice au fost corectate în unele cazuri, de exemplu prin trecerea la calendarul Gregorian.”
Cred totuși că este o problemă suplimentară astăzi, într-o lume creștină destul de dezbinată, care se confruntă cu problemede tot felul. Papa Francisc crede că am putea să sărbătorim Paștele împreună, dacă bisericile se vor pune de acord. “Când invie Isus al tău? Isus al meu învie azi. Al meu săptămâna viitoare. E un scandal” a spus Papa, citat de Pro TV.
Am reflectat la aceste lucruri, stabilind agenda evenimetelor culturale din această săptămână care se apropie de sfârșit, cu gândul la comunitățile catolice din Dobrogea care vor sărbători Duminică, 27 martie Învierea Domnului.
Pentru catolici așadar aceasta este Săptămâna Patimilor. Zilele de Joi până Duminică au semnificațiile lor speciale, prezentate de monseniorul Ieronim Iacob, Vicar Episcopal de Dobrogea:
Basilica Sf\ntul Anton de Padova din Constan’a este o minunat[ construcţie, o bijuterie a oraşului
Tocmai m-am întors din zona catolică a Germaniei, de la Freiburg, unde Duminică a fost sărbătorită intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, adică Floriile.
Vă redau mai jos un scurt moment video, din Catedrala Maicii Domnului din Freiburg, monument arhitectonic de excepție, a cărui construcție începută în 1200 a durat trei secole și despre a cărui turlă înaltă de 116 metri, istoricul elvețian Jacob Burckhardt spunea că este cea mai frumoasă de pe pământ.
Le dorim credincioșilor catolici, sărbători pline de lumină!
Steliana Bajdechi