Ascultă Radio România Constanța Live

ANM: Primăvara ne ține în suspans – vine, dar nu prea

ANM: Primăvara ne ține în suspans – vine, dar nu prea

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 14 martie 2016, 12:56

În următoarele două săptămâni vremea se va răci accentuat, mai ales în prima parte a intervalului, temperaturile fiind mult mai scăzute decât în luna februarie.

În această perioadă vor fi prezente precipitații sub toate formele: ploi, lapoviță și chiar ninsori în zonele montane înalte.

DOBROGEA
Intervalul va debuta cu o vreme rece pentru această dată, media regională a temperaturilor maxime urmând a se situa în jurul a 6…7 grade, în timp ce media temperaturilor minime va scădea spre 0 grade. Ulterior, pe 17 – 18 martie, regimul termic va marca o creștere, spre valori de 12 grade ziua și 3..4 grade noaptea. Apoi însă, o nouă răcire va determina scăderi ale valorilor termice până la medii de 5 grade ziua și 0 grade noaptea, în jurul datei de 20 martie. În cea de a doua săptămână a intervalului de prognoză, temperatura aerului va marca o creștere treptată, astfel încât, în jurul datei de 26 martie, regimul termic va deveni apropiat de cel normal pentru utlimele zile ale lunii martie, cu valori medii diurne de 10…12 grade și nocturne de aproximativ 4 grade.

Probabilitatea pentru precipitații pe arii mai extinse va fi mai ridicată pe 19, 22 și 23 martie. În rest, doar izolat și trecător vor fi posibile ploi slabe.

BANAT
În cea mai mare parte a intervalului de prognoză se va menține o vreme mai rece decât în mod obișnuit în a doua jumătate a lunii martie. Astfel, valorile termice maxime se vor situa, în medie regională, între 7 și 14 grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datelor de 15, 19 și 20 martie, când și media minimelor nocturne va scădea spre -2 grade. Cele mai ridicate temperaturi vor fi pe 18 și 26 martie, când valorile nocturne nu vor coborî sub 1…2 grade.

Probabilitatea pentru precipitații, predominant ploi în general slabe cantitativ, va fi mai mare pe 15 martie și, din nou, după data de 20 martie.

CRIȘANA
În primele zile ale intervalului, regimul termic diurn va avea variații importante, de la o medie regională de 10 grade pe 14 martie, la 5 grade pe 15 martie, pentru ca ulterior temperaturile să crească din nou spre 10…12 grade în intervalul 16-18 martie. În această perioadă, minimele nocturne nu vor avea variații importante și se vor situa, în medie, în jurul valorii de 0 grade. Pe 19-20 martie vremea se va răci mai accentuat, maximele diurne nu vor mai depăși valoarea medie de aproximativ 7 grade, iar minimele nocturne vor coborî spre -3…-2 grade. Ulterior, până la sfârșitul intervalului de prognoză, valorile termice vor crește ușor de la o zi la alta, astfel încât, în jurul datei de 26 martie, se vor atinge valori medii de 12 grade ziua și 2 grade noaptea, apropiate de normele climatologice ale sfârșitului de martie.

Precipitații, predominant ploi, se vor semnala pe arii mai extinse pe 15 martie și, din nou, după data de 20 martie. În restul intervalului de prognoză, probabilitatea pentru precipitații va fi redusă.

TRANSILVANIA
Valorile termice diurne vor avea o evoluție oscilantă în primele zile ale intervalului de prognoză, de la o medie regională de 8 grade în prima zi, spre 4 grade în a doua zi, pentru ca ulterior să crească din nou până la aproximativ 11 grade pe data de 18 martie. În această perioadă minimele nocturne nu vor avea variații importante și se vor menține la valori medii negative, de -5…-2 grade. Pe 19 – 20 martie vremea se va răci semnificativ, temperaturile maxime se vor situa, în medie, în jurul a 5…6 grade, iar temperaturile minime vor scădea spre valori medii de -6…-5 grade. În intervalul 22 – 27 martie regimul termic va crește ușor și treptat, astfel încât, la finalul celor două săptămâni de prognoză, va deveni apropiat de cel normal pentru sfârșit de martie, cu medii termice de aproximativ 10 grade ziua și -2…0 grade noaptea.

Precipitațiile, mixte, se vor semnala cu o probabilitate mai mare pe 15 martie și, aproape zilnic, în intervalul 18-27 martie, dar vor fi în general slabe cantitativ și pe arii relativ restrânse.

MARAMUREȘ
Regimul termic diurn va marca o scădere de la o medie a temperaturilor maxime de aproximativ 8 grade în prima zi, la 4 grade în cea de a doua, pentru ca apoi să crească din nou spre 10…11 grade până pe data de 18 martie. Corespunzător acestui interval, temperaturile minime nocturne se vor încadra între -3 și 1 grad, ca medie regională. Pe 19 – 20 martie vremea se va răci, valorile maxime nu vor mai depăși 5 grade, iar cele minime vor scădea spre -5 grade. Ulterior, în intervalul 21 – 27 martie, temperatura aerului va marca o creștere ușoară și treptată, iar la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză se vor atinge valori maxime medii de 11 grade și minime de aproximativ 0 grade, caracterizând un regim termic normal pentru data calendaristică.

Temporar vor fi precipitații mixte, izolat moderate cantitativ, pe data de 15 martie, precum și în intervalul 20 – 27 martie. În celelalte zile ale perioadei de prognoză probabilitatea pentru precipitații, slabe, va fi mai redusă.

MOLDOVA
În primele zile ale prognozei, vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit în această perioadă a anului, cu valori medii ale maximelor diurne de aproximativ 5 grade și ale minimelor nocturne de -3…-1 grad. Pe 17 – 18 martie regimul termic va crește spre valori de 13 grade ziua și 0 grade noaptea, pentru ca ulterior, pe 19 – 20 martie, o nouă răcire să determine iarăși scăderea temperaturilor diurne spre 5 grade și a celor nocturne spre -5 grade, în medie. După data de 21 martie însă, temperaturile vor crește ușor de la o zi la alta, astfel încât, la sfârșitul celor două săptămâni de prognoză, se vor înregistra valori mediate la scara întregii regiuni de aproximativ 11…12 grade ziua și 0…1 grad noaptea, caracterizând un regim termic apropiat de cel normal pentru ultimele zile ale lunii martie.

În decursul intervalului de prognoză, aproape zilnic vor fi precipitații mixte, dar locale și slabe cantitativ. Excepție vor face zilele de 14,16 și 17 martie când probabililtatea de apariție a precipitațiilor va fi foarte redusă.

MUNTENIA
În primele zile ale intervalului, vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit în această perioadă a anului, cu o medie a temperaturilor maxime de aproximativ 8 grade, iar a celor minime de -2…0 grade, în general. În intervalul 17 – 19 martie, regimul termic va marca o creștere, valorile diune vor depăși ușor normele climatologice ale datei, atingând o medie de 14 grade, iar minimele nocturne se vor menține în jurul valorii de 0 grade. Pe 20 martie vremea se va răci din nou și temperaturile vor scădea spre medii de 7 grade ziua și -3…-2 grade noaptea, dar apoi vremea se va încălzi ușor de la o zi la alta. Astfel, la sfârșitul perioadei de prognoză, se vor atinge medii ale temperaturilor diurne de 13…14 grade, în timp ce, pe parcursul nopților, valorile termice nu vor mai coborî sub 2 grade.

Precipitații predominant sub formă de ploaie, slabe cantitativ, se vor semnala pe arii restrânse pe 15, 22 și 23 martie, iar în restul intervalului de prognoză probabilitatea de apariție a acestora va fi redusă.

OLTENIA
Vremea va fi rece la începutul intervalului de prognoză, cu valori termice diurne de aproximaitv 8 grade și temperaturi nocturne situate între -2 și 2 grade, în medie. Pe 17…18 martie regimul termic va marca o creștere și se vor atinge medii de 14 grade ziua și 2 grade noaptea, pentru ca ulterior regimul termic să marcheze o nouă scădere. A doua săptămână va fi caracterizată de temperaturi în creștere ușoară de la o zi la alta, astfel încât, spre sfârșitul lunii martie, regimul termic se va apropia de cel normal pentru perioada din an, cu valori medii ale temperaturilor maxime de aproximaitv 14 grade și ale celor minime de 2 grade.

În intervalul de prognoză ploile vor fi puține și slabe cantitativ, pe arii destul de restrânse, cel mai probabil în jurul datei de 15 martie și, din nou, între 22 și 24 martie.

LA MUNTE
În primele zile ale intervalului, valorile termice se vor situa sub mediile multianuale ale datei, media maximelor va fi de -2…-1 grad, iar cea a minimelor se va situa între -8 și -6 grade. O ușoară creștere a regimului termic, în jurul datei de 18 martie, va determina temperaturi diurne ușor pozitive, în medie de 2 grade, și nocturne de -5 grade. Dar, la sfîrșitul primei săptămâni vremea se va răci din nou, spre valori comparabile cu cele din primele zile ale intervalului și, abia după 21 martie, valorile termice vor marca o creștere treptată, atingând, la finalul perioadei de prognoză, valori medii mai apropiate de normele climatologice ale perioadei, de aproximativ 3 grade ziua și -4 grade noaptea.

Temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, în cea mai mare parte a intervalului, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datei de 15 martie și, din nou, din data de 18 martie până la sfârșitul perioadei de prognoză.

Informare de vreme rea în toată țara. COD GALBEN de ninsori în 11 județe
Actualitate joi, 28 noiembrie 2024, 10:46

Informare de vreme rea în toată țara. COD GALBEN de ninsori în 11 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi, un Cod galben de ninsori în zone din 11 judeţe, precum şi o informare de precipitaţii şi...

Informare de vreme rea în toată țara. COD GALBEN de ninsori în 11 județe
Seară Regală în onoarea sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris
Actualitate joi, 28 noiembrie 2024, 10:11

Seară Regală în onoarea sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei va găzdui, joi, de la ora 18,00, la Palatul Regal, o seară dedicată curajului civic, la care sunt...

Seară Regală în onoarea sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris
Curtea Constituţională dezbate solicitările de anulare a primului scrutin prezidențial
Actualitate joi, 28 noiembrie 2024, 10:04

Curtea Constituţională dezbate solicitările de anulare a primului scrutin prezidențial

Curtea Constituţională a României analizează, de la ora 11.00, două cereri de anulare a alegerilor din primul tur al prezidențialelor, depuse...

Curtea Constituţională dezbate solicitările de anulare a primului scrutin prezidențial
AUDIO | Manipularea online și în spațiul public, tehnică de război hibrid a Rusiei. Cum este afectată România
Actualitate joi, 28 noiembrie 2024, 09:29

AUDIO | Manipularea online și în spațiul public, tehnică de război hibrid a Rusiei. Cum este afectată România

Tehnicile de război hibrid aplicate de Rusia în România, Republica Moldova, Georgia, dar și în alte state europene, pentru slăbirea încrederii...

AUDIO | Manipularea online și în spațiul public, tehnică de război hibrid a Rusiei. Cum este afectată România
Actualitate joi, 28 noiembrie 2024, 07:53

AUDIO | CONSTANȚA: Licitația publică pentru 25 de perimetre din mediul marin a fost reluată

Administrația Națională „Apele Române” a reluat procedura de licitație publică pentru 25 de perimetre din mediul marin, termenul-limită...

AUDIO | CONSTANȚA: Licitația publică pentru 25 de perimetre din mediul marin a fost reluată
Actualitate joi, 28 noiembrie 2024, 07:41

Fosta judecătoare din dosarul accidentului mortal de la 2 Mai, suspendată a doua oară din funcție

Secţia pentru judecători în materie disciplinară din cadrul CSM a decis, miercuri, suspendarea din funcţie pentru o perioadă de 4 luni a Ioanei...

Fosta judecătoare din dosarul accidentului mortal de la 2 Mai, suspendată a doua oară din funcție
Actualitate joi, 28 noiembrie 2024, 07:12

CEAȚA reduce vizibilitatea pe Autostrada A2 București – Constanța

Centrul INFOTRAFIC al Poliţiei Române informează că, la această oră, se circulă în condiţii de ceaţă pe multe artere rutiere din...

CEAȚA reduce vizibilitatea pe Autostrada A2 București – Constanța
Actualitate miercuri, 27 noiembrie 2024, 19:03

TULCEA: Consiliul local se reunește pentru prima dată în noua formulă după preluarea mandatelor

Joi, 28 noiembrie 2024, consilierii locali din Tulcea vor participa la prima ședință în noua componență stabilită în urma alegerilor locale....

TULCEA: Consiliul local se reunește pentru prima dată în noua formulă după preluarea mandatelor