Autoritățile bâjbâie în continuare. Încă nu se știe ce îi ucide pe bebeluși, iar elevii se îmbolnăvesc pe capete
Publicat de Bogdan Comșa, 12 martie 2016, 21:06
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a făcut un apel către cei care verifică alimentele să-şi facă datoria cu atenţie, iar către profesori, să vegheze ca elevii să respecte regulile de igienă:
”Este responsabilitatea celor care verifică alimentul de a-şi face treaba. În plus, sigur, fac un apel la educatori, la profesori, de a avea responsabilitate, grijă de copii şi, sigur, de a respecta regulile de igienă, dar în ultimă instanţă, de a verifica alimentele pe care le distribuie.”
Afirmația a venit în contextul scandalului provocat de îmbolnăvirea copiilor care au consumat produse lactate distribuite gratuit în școli.
Programul guvernamental „Cornul şi laptele“ a fost supendat în judeţul Braşov. Decizia a fost luată de Inspectoratul Şcolar, după ce 30 de de copii au ajuns vineri la spital cu toxiinfecţie alimentară.
Nici în judeţul Galaţi elevii nu mai primesc pentru moment lapte şi corn. În urmă cu două zile, 40 de copii au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza unor tulburări digestive.
Probleme au fost în acest judeţ şi în urmă cu o săptămână, când mai mulţi elevi din comuna Pechea s-au simţit rău, după ce au băut laptele distribuit la şcoală.
Între timp, la Piteşti, mai sunt internaţi doar 9 dintre copiii ajunşi la spital după ce au mâncat la cantina şcolii. 6 dintre ei sunt la Secţia de Pediatrie şi 3 la Boli Infecţioase.
Medicii spun că şi ei vor pleca acasă în curând. Au avut de suferit peste 50 de copii. Potrivit corespondentului Cristian Matei, primele analize ale Direcţiei de Sănătate Publică Argeş au arătat că brânza servită copiilor era infestată cu bacterii, inclusiv E-coli.
Pe de altă parte, au trecut două luni de la apariţia primului caz de infecţie digestivă severă la bebeluşii din judeţul Argeş, dar nici acum nu a fost stabilită cauza îmbolnăvirii copiilor şi a morţii a trei dintre ei.
Şi acum în spitalele din judeţ mai sunt internaţi 38 de copii cu probleme digestive, cei mai mulţi cu vârste sub 2 ani. Un copil de 1 an şi 10 luni a fost adus la Spitalul Matei Balş din Bucureşti, după ce a fost diagnosticat cu enterocolită.