(Audio+Foto) Sfinții Dobrogei – Casian și Gherman
Publicat de Liliana Fustanela, 1 martie 2016, 00:08
Ghermanul este o sărbătoare ce vestește primăvara, marcată cu o zi înainte ca acest anotimp să-și intre în drepturi din punct de vedere calendaristic . Se întâmplă asta în satele gorjene, dar în Dobrogea accentul sărbătorii e altul.
Dobrogea e unică prin Sf.Andrei care a ajuns pe aceste locuri să răspândească învățăturile lui Issus și e unică prin Sf.Casian și Gherman-sfinți ce au plecat din aceste locuri pentru a căuta înalta viață duhovnicească, pe Valea Nilului, la Betleem sau la Roma.
In Municipiul Constanța, în cartierul Poarta 6 -Faleza Sud , există Biserica cu hramul Sf.Gherman a cărei piatră de temelie a fost pusă în 1997, de IPS Lucian, Arhiepiscopul Tomisului care a dorit în mod expres ca acest sfânt să fie preaslăvit într-un lăcaș de cult dobrogean. La aproape 20 de ani , biserica e aproape gata . S-a ajuns la partea cea mai frumoasă, realizarea picturilor , dar se dorește totodată și crearea unui așezământ social, după cum spune preotul paroh Ionuț Aștefănoae .
Secvență din emisiunea din 29 februarie 2016, realizată de Liliana Fustanela :
Sfântul Gherman s-a născut, în jurul anului 368, în Dacia Pontică, fiind rudă şi prieten din copilărie al Sfântului Ioan Casian – sfânt considerat întemeietorul monahismului creștin în apus .
Era mai vârstnic decât compatriotul său Casian, Cuviosul Gherman intrând încă din tinereţe la una din mănăstirile din Tomis, Histria, Callatis sau Axiopolis. Întrucât mulţi asceţi „sciţi” se nevoiau în peşteri, cum atestă numeroasele toponime paleocreştine, se crede că şi Cuviosul Gherman s-a nevoit la început într-una din aceste peşteri.
După o scurtă nevoinţă împreună cu prietenul său la una din mănăstirile din Dacia Pontică, Cuviosul Gherman se nevoieşte un timp împreună cu Sfântul Ioan Casian la Betleem (380-385), aproape de Peştera Naşterii Domnului.
Apoi pleacă împreună cu prietenul său în Egipt şi vizitează toate marile mănăstiri, sihăstriile de pe Valea Nilului şi pe sfinţii călugări din Muntele Nitriei şi din Sinai.
În anul 399, Cuviosul Gherman se stabileşte cu Sfântul Ioan Casian la Constantinopol, în preajma Sfântului Ioan Gură de Aur, pe care îl iubeau atât de mult.
În anul 403, Sfântul Ioan Gură de Aur fiind exilat şi coborât din scaun de împăratul Arcadie, Cuviosul Gherman și Sfântul Ioan Casian se duc la Roma, pentru a-l susține pe marele patriarh şi dascăl al lumii creştine, în faţa Papei Inocenţiu I.
Mai departe, nu se ştie unde s-a retras Cuviosul Gherman. El s-a săvârşit fie la mănăstirea întemeiată de Sfântul Ioan Casian la Marsilia, fie s-a reîntors la mănăstirea din patria sa, în Dacia Pontică, unde se crede că şi-a săvârşit călătoria acestei vieţi în primele două decenii ale secolului V (probabil în anul 415). Nu se cunoaște data exactă a morții, dar se știe, că locul morții ar fi Roma .
La 40 de km de Constanța, într-o zonă foarte frumoasă, pe Dealul Casienilor, în comuna Târgușor se află Mânăstirea Sf.Ioan Casian, ridicată în anul 2001, prin strădania părintelui stareț, Iustin Petre. Mânăstirea Sfântului Ioan Casian este construită din piatra albă-calcaroasă, specifică zonei.
Sfântul Casian s-a născut în anul 360 în Scythia minor,Dobrogea de astăzi,în satul care îi poartă numele,fiind cel mai cunoscut sfânt român de pe întreg pământul, susține ieromonah Ioan Bute, de la Mânăstirea Ioan Casian .
În județul Constanța există și Mânăstirea Gherman , foarte aproape de Peștera Sf.Andrei și de orașul Băneasa,dar și foarte aproape de granița cu Bulgaria.
Biserica le face pomenirea Sf.Casian și Gherman, în ultima zi din februarie , după ce a hotârât asta Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, în 22 iunie 1992 .
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)