Descoperiri din era pre-deltaică, la Gumelnița
Publicat de , 19 februarie 2016, 09:16 / actualizat: 19 februarie 2016, 11:21
Misiunea româno-franceză de cercetare arheologică a culturii Gumelniţa, în Delta Dunării se va încheia anul acesta.
Proiectul demarat în anul 2010 este finanţat de Ministerul Afacerilor Externe din Franţa şi sprijinit de Ministerul român al Culturii.
Cercetătorii au reuşit să aducă dovezi despre o altă imagine a spaţiului actual deltaic, într-o perioadă în care delta nu se formase.
Practic, s-au identificat urme de locuire din perioada eneolitică, urme ale culturii Gumelnița care datează din mileniul V î.Hr., o așezare din prima epocă a fierului, cultura Babadag – secolul VIII î.Hr. Cele mai recente urme sunt din secolele XIV-XV, spun cercetătorii.
Noile cercetări au scos la iveală un aspect interesant, privind modul în care comunitatea a reuşit să se adapteze la schimbările rapide de climă, spune cercetătorul Cristian Micu.
Gumelnița este numele dat de arheologi une culturi neolitice din a doua jumătate a mileniului V î.e.n. Aria de răspândire a culturii cuprinde Muntenia (pe locul fostei culturi Boian), Dobrogea (pe teritoriul ocupat înainte de cultura Hamangia), precum și Bugeacul. Spre sud ocupă majoritatea Bulgariei, atât la nord cât și la sud de Balcani (cunoscută fiind sub numele de Kocadermen-Karanovo VI), ajungând până la Marea Egee în nordul Greciei.