Expoziție comemorativă Ionel Mătăsăreanu, maestrul marinelor
Publicat de Carmen Secuiu, 17 februarie 2016, 12:20 / actualizat: 22 februarie 2016, 11:49
La Muzeul de Artă din Constanța mâine, la ora 17.00, va fi deschisă prima expoziție comemorativă în memoria maestrului Ionel Mătăsăreanu.
Pe simeze, iubitorii de artă vor putea admira o sută de lucrări ale maestrului marinelor, despre care va vorbi directorul și criticul de artă, dr. Doina Păuleanu.
Vrăjitorului culorilor, Ionel Mătăsăreanu ii plăceau răsăriturile de soare. Îi dădeau forță și energie. A iubit și marea la fel, cu toată fibra ființei sale sensibile și puternice în același timp. ”Iubesc diminețile, razele soarelui, sclipirile solare printre valuri”, spunea maestrul.
Privea în fiecare dimineață răsăritul, pictând marea și cântând la vioară. Nu exista zi în care pictorul să nu se trezească pentru a fi prezent la întâlnirea cu marea. A pictat- o în toate ipostazele ei. Diurne și nocturne. A fost un pictor al mării și al naturii.
Îi plăcea tare mult să își bea cafeaua, să își gândească această licoare la malul mării.
Lucrări cu semnătura maestrului Mătăsăreanu se regăsesc în 18 birouri prezidențiale din toată lumea. Dar, așa cum am văzut la ultima sa expoziție, de acum doi ani, din 15 ianuarie, unde nu au putut fi văzute decât o sută și ceva de lucrări, deoarece erau prea multe, multe tablouri nu erau semnate, maestrul uitase să le semneze.
Operele sale au o strălucire electrică, dumnezeiască, despre care autorul spunea că a primit o binecuvântare cerească.
”Există şapte contraste, şapte minuni ale lumii, şapte zile în care Dumnezeu a creat lumea. Cifra sfântă”, spunea la expoziția ”Țărmuri însorite” de la Muzeul de Artă.
Avea o memorie extraordinară. Știa psalmii din Biblie și multe maxime. ”Ce folos îi aduce averea celui fără minte, dacă nu poate cumpăra cu ea înţelepciunea? Nu-i tare?, nu-i tare?; Averea adunată fără trudă se va împuţina. Dar ce se strânge încetul cu încetul se va înmulți. Asta iar e foarte tare, nu? întreba după fiecare.
”Când urmez învăţăturile din Biblie, mă bucur de parcă aş avea toate comorile din lume”, spunea maestrul zâmbind tot timpul anul trecut la expoziția deschisă de zilele culturii române. Atunci i s- a înmânat Medalia de Aur pentru serviciile imense aduse orașului Constanța, oraș pe care l- a iubit cu adevărat.
Acest geniu boem a început să picteze la 3 ani. A absolvit secția de pictură a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, după care a fost repartizat la Constanța.
Expoziția „Țărmuri însorite” avea să fie ultima expoziție a maestrului. Să fi avut un titlu premonitoriu? Știa că, la numai un an diferență avea să se îndrepte spre alte țărmuri însorite?
„Nu mă așteptam la un public atât de numeros și la un astfel de atașament față de mine. Nu aș fi crezut că pot fi întâmpinat cu o asemenea căldură”, spunea la vernisajul ultimei expoziției și, ca o ironie a sorții, a murit de frig.
Au rămas lucrările sale, dar oare cum vom fi în stare să îi cinstim operele, marinele sale?
La 86 de ani ”las, nu las ceva în urma mea, eu mi- am făcut datoria”, spunea Ionel Mătăsăreanu, artistul care a refuzat pensia de stat și a trăit din lucrările vândute.
A plecat cel puțin cu inima împăcată, că și- a făcut datoria, față de țară și de artă.
Magicianul culorilor acum este într- o lume mai bună, așa cum ne place tuturor să credem.
Să îți fie somnul lin maestre!
carmensecuiu@radioconstanta.ro