Declarație de dragoste
Publicat de , 13 februarie 2016, 10:01
Cu greu aș putea da o definiţie completă a fenomenului radiofonic. Dacă ar fi însă să găsesc câțiva termeni care îl definesc, aş spune: acurateţe, comunicare nelimitată, naturaleţe şi … mister. Da, mister, căci vocile acelea necunoscute, din dreptul microfoanelor, îţi stimulează fantezia, poţi construi tot felul de poveşti în spatele fiecărui glas fără chip.
13 februarie este Ziua Mondială a Radioului, sărbătorită în întreaga lume la iniţiativa UNESCO, pentru a marca prima emisie a postului de radio al Naţiunilor Unite în 1946.
Istoria cutiei lui Marconi a început, cum probabil ştiţi, mult mai devreme, iar acum radioul se schimbă de la o zi la alta. Misterul tinde să dispară, pentru că transmisiile radio sunt astăzi dublate de cele on-line, unde vezi tot ceea ce se întâmplă în studioul de emisie. S-a mărit însă, indiscutabil, viteza de comunicare!
Ar fi interesant să vorbim despre radioul viitorului, dar la fel de atractive sunt, cred, și poveștile de altădată. Așa că, la aniversare, ne-am gândit să rememorăm câteva momente ( aleatoriu alese) care au determinat schimbări majore în istoria omenirii sau cuvinte memorabile care au trecut proba timpului.
Să începem cu una dintre cele mai emoţionante relatări în direct ale unei catastrofe. În anul 1937, după ce traversase de 17 ori dus-întors Atlanticul, Zeppelinul german Hindenburg se pregătea să aterizeze pe pământ american, dar a fost cuprins brusc de flăcări și a căzut la pământ în numai 37 de secunde. Narațiunea realizată de reporterul de radio Herbert Morrison a rămas în arhive ca fiind una dintre cele mai cutremurătoare relatări ale unui evenimet tragic. Exclamația reporterului, ”Oh the humanity” , oh, umanitate, a rămas celebră.
Traducere: Oooo umanitate! Atâtea flacări, aşa de mult fum! Doamnelor şi domnilor, nu mai pot să rezist!
În anii 30, marele istoric român Nicolae Iorga începea la radio celebrele sale conferințe ”Sfaturi pe întunerec”. Cele rostite atunci sunt valabile și astăzi.
Manipularea… Ce termen neplăcut! Ei bine, cu sau fără intenție, regizorul piesei de teatru radiofonic ”Războiul lumilor” , cineastul american Orson Walles, a manipulat sute de mii de ascultători, făcându-i să creadă că Statele Unite sunt invadate de extratereștri. Se întâmpla în 1938.
Traducere: “Doamnelor şi domnilor avem de facut un anunt important! În ciuda demonstraţiilor ştiintifice şi a evidenţei privirilor noastre, am ajuns la concluzia de necontestat că, acele fiinţe stranii care au aterizat în New Jersey, în această noapte, sunt soldaţi ai unei armate invadatoare, de pe planeta Marte.”
Segregarea rasială a fost o rană adâncă în istoria Statelor Unite. În anul 1963, afro-americanii care nu au putut la marșul pentru libertate și egalitate care a avut punct final la Lincoln Memorial din Washington, au ascultat discursul electrizant al lui Martin Luther King. I have a dream. Am un vis!
Traducere: “Am un vis! Acela că, într-o zi, pe dealurile roşiatice ale bucuriei, fii sclavilor şi fii proprietarilor de sclavi se vor putea aşeza împreună, la masa frăţiei. Am un vis!”
Despre implicarea radioului național în Revoluția Română s-au scris mii de pagini. Îmi răsună în suflet și astăzi strigătul revoluționarilor pe care i-am auzit la radio, din biroul în care lucram:” Români, dictatorul a fugit. Am învins!”
Au urmat nopți de neliniște cu urechea lipită de programele postului național sau ale postului ”Europa liberă”.
Din tot ceea ce s-a păstrat m-am gândit să folosesc la final un apel lucid la salvarea documentelor, la salvarea istoriei noastre. Căci fără trecut, viitorul e nesigur…
Dragă radioule, te iubim!
Steliana Bajdechi
Razboiul lumilor
Herbert Morrison
I HAVE A DREAM… MARTIN LUTHER KING – August 28, 1963
Nicolae Iorga adresându-se românilor în anii ‘3o
http://www.romania-actualitati.ro/revolutia_din_1989_in_emisiunile_radiodifuziunii-22869