Șeful PSD nu renunță la legea care i-a scos iar pe constănțeni în stradă
Publicat de Bogdan Comșa, 13 februarie 2016, 15:57
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, anunţă că nu renunţă la proiectul de lege privind promovarea demnităţii şi a toleranţei faţă de diferenţele de grup. Liviu Dragnea precizează că iniţiativa sa legislativă nu conţine nicio prevedere care ar putea limita libertatea de exprimare, aşa cum îl acuză liberalii.
Liviu Dragnea: ”Nu vreau să renunţ la această lege. Dacă cineva crede că promovarea demnităţii umane este o atitudine comunistă, înseamnă că nu are niciun fel de idee de ce s-a întâmplat în comunism, când demnitatea umană era călcată în picioare. Cea mai mare parte din corpul legii se referă la modul cum, prin reţeaua şcolară, copiii noştri să fie învăţaţi şi educaţi în spiritul toleranţei”.
Liberalii resping în continuare proiectul de lege privind promovarea demnităţii şi a toleranţei faţă de diferenţele de grup. Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, le cere politicienilor să voteze împotriva acestui proiect și a criticat, din nou, inițiativa liderului PSD.
Ea a reamintit că, dacă proiectul de lege va trece și de plenul Camerei, PNL îl va contesta la Curtea Constituţională:
”I-aş spune o lege a cenzurii iniţiate de Liviu Dragnea. În articolul 30 din Constituţie, în cazul în care PSD nu ştie şi domnul Dragnea nu ştie, este garantată această libertate de exprimare ca inviolabilă, de altfel şi cenzura este interzisă”.
Proiectul de lege prevede sancţionarea cu amendă între 1.000 şi 100.000 de lei pentru defăimarea în spaţiul public, inclusiv în presă şi pe reţelele sociale.
El a trecut de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Internauții au postat mii de mesaje pe pagina de Facebook a lui Liviu Dragnea, covârșitoarea majoritate fiind extrem de critice, sau chiar injurioase. Liderul PSD s-a declarat întristat de aceste reacții și a spus că este victima unei manipulări.
La rândul său, președintele PSD București, senatorul Gabriela Vrânceanu Firea, fost jurnalist, a luat apărarea proiectului de lege, despre care a spus că este unul al toleranței, nicidecum al defăimării.
Pe de altă parte, Gabriela Vrânceanu Firea a fost ținta unor critici virulente, în toamna anului 2014, pe durata campaniei electorale pentru prezidențiale, când a făcut aluzie la faptul că, pe atunci, candidatul Klaus Iohannis și soția sa nu au copii.
Gabriela Vrânceanu Firea fost acuzată că, prin comentariul său cu substrat depreciativ, a umilit o întreagă categorie de români, care, din diferite motive, nu au copii.
Pe pancartele protestatarilor stătea scris „Amenzi de defăimare pentru pensii speciale”, „Poliţia gândirii pune lacăt liber gândirii”, „Ceauşescu n-a murit, este Dragnea travestit”, „Drag ne-a fost de tine, Jilava”!