Revoluție în restaurantele turcești: șaorme cu de toate, dar mai puțin sărate!
Publicat de Bogdan Comșa, 12 februarie 2016, 21:02
O ţară cunoscută pentru bucătăria sa tradiţională şi numărul mare de turşti care o vizitează, ar putea să restricționeze consumul de sare în restaurante.
Astfel, Asociaţia restaurantelor şi a firmelor de catering din Turcia propune eliminarea solniţelor cu sare de pe mesele localurilor și să reducă procentul de sare folosit la gătit.
Iniţiativa este susţinută şi de Ministerul Sănătăţii din Turcia, după ce statisticile au arătat că turcii consumă aproximativ 18 grame de sare pe zi, în condiţiile în care doza maximă recomandată este de doar 5 grame.
Inițiativa nu reprezintă, însă, o noutate. Anul trecut, autoritățile orașului New York au încercat să se impună restaurantelor tipărirea pe meniuri a simbolului unei solnițe în dreptul preparatelor care conțin mai multă sare decât nivelul maxim recomandat în Statele Unite.
Demersul a fost atacat în justiție de agenții economici, care consideră că ar fi vorba de o depășire a limitelor legale.
Sarea este esențială pentru buna funcționare a organismului, însă un consum prea mare poate provoca probleme serioase de sănătate, începând cu creșterea tensiunii arteriale.