Patrimoniul cultural o şansă pentru viitor
Publicat de , 30 ianuarie 2016, 12:05
Ieri seară, am văzut pentru prima dată ruinele unei bazilici care se află în drumurile noastre de zi cu zi prin Constanţa, ascunsă privirilor de o construcţie începută înainte de 1989, este vorba despre Hotelul Ibis. Surprinşi de dimensiunile acestor vestigii arheologice au fost şi invitaţii Conferinţei “Patrimoniul cultural-o şansă pentru prezent şi viitor”, organizată de Fundaţia “Pontul Euxin” , despre care am mai vorbit în programele Radio Constanţa.
În conferinţa de vineri, 29 ianuarie a fost o (tristă) trecere în revistă a situaţiei dezastruoase în care se află multe dintre construcţiile patrimoniale dobrogene, neglijate atâta vreme, de la clădirea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, monument istoric de tip A, la Edificiul roman cu mozaic, de la Mormântul pictat la Cazinoul din Constanţa.
Au fost mulţi invitaţi de marcă (acad. Răzvan Theodorescu, prof. dr. Ioan Opriş, prof. dr. Doina Păuleanu, dr. Gabriel Custurea), directori de instituţii culturale, reprezentanţi ai cultelor, aşadar multe personalităţi, multe idei, dar, niciun reprezentant al administraţiei locale cu putere de decizie.
Speranţe ar fi şi ele, dar oamenii rămân sceptici. Academicianul Răzvan Theodorescu:
Cum s-a ajuns aici? Cauzele se regăsesc în lacunele din legislaţie crede prof. dr. Ioan Opriş, care a fost implicat activ în administraţia culturală centrală a României (director al muzeelor, director general pentru patrimoniu cultural naţional şi secretar de stat în Ministerul Culturii după 1990), în dezvoltarea legislaţiei din domeniu şi în organizarea de noi instituţii muzeale (fondator al Muzeului Naţional Cotroceni).
Şi totuşi ne spune că nu s-a putut opri acest fenomen:
Printre membri fondatori ai fundaţiei se află şi avocatul Tudor Haşotti. El crede că o perseverenţă mai mare ar putea debloca starea de fapt:
Dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanţa, ne oferă o privire de ansamblu:
Să rămânem totuşi optimişti. Datorăm acest lucru copiilor noştri.
Steliana Bajdechi