UPDATE – Primăria Constanţa ar putea suspenda temporar contractul cu Polaris M Holding (video)
Publicat de , 29 ianuarie 2016, 11:37 / actualizat: 5 februarie 2016, 9:11
Edilii din Constanţa decid, la această oră (11.30), în ședința Consiliului Local Municipal dacă vor continua contractul cu firma de salubritate din oraş, Polaris M Holding.
De două luni, firma ridică deşeurile fără să mai fie plătită de Primărie şi transmite că situaţia nu mai poate continua. Consiliul Local se întruneşte la ora 11.00 pentru a dezbate un act adiţional care ar putea debloca situaţia.
O parte a consilierilor opoziției au încercat să scoată de pe ordinea de zi proiectul privind aprobarea unor masuri în legătură cu contractul 70717/2008, încheiat de municipalitate cu Polaris M Holding, dar această propunere nu a primit numărul necesar de voturi, așadar se va supune aprobării. Alte trei proiecte au fost retrase de pe ordinea de zi.
Aparatul administrativ local s-a constituit parte civilă în dosarul care vizează contractul de salubritate al oraşului şi care a intrat în atenţia DNA. În dosar sunt cercetaţi fostul primar, Radu Mazăre şi deputatul Ediard Martin, unul dintre acţionarii Polaris. Un alt membru al familiei Martin a fost arestat de FBI în SUA într-un alt dosar în care este implicată firma Polaris.
UPDATE 12.30
Decebal Făgădău propune reținerea cotelor de 8 sau 10% din valoarea facturilor Polaris, până la pronunțarea instanţei. Actul adițional a fost discutat cu reprezentanţii Polaris, mai spune Făgădău: „Cerem instanţei să se pronunțe asupra contractului și reținem o suma drept garanție. Cerem instanței supreme să suspende contractul cu Polaris până la judecarea cauzei pe fond. Factura pe luna decembrie va fi plătită oprindu-se garanția de 8-10%, garanție de prevenție. Avem de descâlcit o situație ivită din speţe juridice”, a spus Făgădău, care a precizat că garanția va fi oprită până la pronunțarea instanţei supreme.
–––––––––––––––––-
Pe de altă parte, viceprimarul cu atribuţiuni de primar, Decebal Făgădău a afirmat că bugetul municipalităţii pentru anul 2016 este de aproximativ 814 milioane de lei. „Este un buget sănătos”, apreciază edilul. „Până la sfârșitul anului vom asista la cel puțin o rectificare pozitivă”, a mai Făgădău, care susține că fondurile europene nu au fost prinse în buget.
Edilul critică lipsa a patru consilieri PNL, despre care afirmă că nu au participat în niciun fel la crearea bugetului, la discuțiile din comisii și la dezbaterea publică. La şedinţă sunt prezenţi 21 de consilieri. Pe de altă parte, consilierul PNL Radu Matei a afirmat că actualul buget nu corespunde viziunii liberalilor despre dezvoltarea orașului.
Decebal Făgădău, despre buget: „Vom putea avea un program mai amplu de reparare a tramei stradale și a 24 de străzi noi. Prețul local de facturare a gigacaloriei către populație nu se modifică, în ciuda majorărilor obținute de Electrocentrale Constanța”.
Decebal Făgădău a propus alocarea sumei de 135.000 de lei pentru analiza riscului de fraudă la nivelul municipiului Constanța.
Referitor la gestionarea animalelor fără stăpân, Făgădău susține că s-au alocat fonduri pentru un nou adăpost pentru câinii comunitari. Iar la adăpostul existent vor fi aduși doar câinii neagresivi. „Nu ne mai dorim să avem o relație cu terți în privința câinilor fără stăpân. Municipalitatea vrea să gestioneze această activitate în interiorul primăriei, cu ajutorul voluntarilor și ong-urilor”.
Cât despre alegerea primarilor în două tururi de scrutin, Decebal Făgădău s-a declarat, principial, de acord, însă spune că se va supune deciziei partidului.
–––––––––––––––––
La finalul şedinţei au existat nemulțumiri din partea unor cetăţeni care nu au fost lăsați sa vorbească.