Chimicale periculoase detectate în hainele multor companii de îmbrăcăminte sportivă
Publicat de , 27 ianuarie 2016, 20:55
Un nou raport al Greenpeace Germania arată că mai multe chimicale periculoase pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător au fost găsite în produsele principalelor companii de îmbrăcăminte sport pentru exterior. În ciuda declarațiilor despre dezvoltare durabilă și dragoste pentru natură, companii ca The North Face, Patagonia, Mammut, Columbia și Haglofs continuă să folosească în producția hainelor impermeabile substanțe chimice perfluorinate și polifluorinate (PFC-uri), considerate a fi poluanți organici persistenți.
Greenpeace a testat 40 de produse cumpărate în 19 țări și regiuni diferite. Compuși PFC au fost găsiți nu numai în haine, dar și în pantofi, corturi, ghiozdane, funii și chiar și în saci de dormit. Doar în patru dintre produse nu s-au găsit compuși cu fluor. Deși majoritatea brandurilor testate susțin public că nu mai folosesc acești compuși chimici, o concentrație mare de PFC a fost găsită în 18 dintre produsele testate.
“Am detectat în unele dintre produsele The North Face și Mammut niveluri înalte de PFOA (acid perfluorooctanoic), un PFC care a fost corelat cu varii efecte asupra sănătății, printre care și cancerul. Această substanță este deja interzisă în Norvegia. Rezultate sunt dezamăgitoare pentru cei care desfășoară activități în natură și care-și doresc ca hainele lor să fie la fel de durabile și curate ca locurile pe care le explorează,” a spus Mirjam Kopp, șeful proiectului Detox Outdoor.
PFC este un compus chimic care nu există în natură și care, eliberat în mediul înconjurător, se degradează foarte încet și ajunge în lanțul trofic, făcând astfel ca poluarea să fie aproape ireversibilă. Concentrații de PFC au fost găsite în zone izolate ale planetei, în organismul unor mamifere precum delfinii, în ficatul urșilor polari și chiar în sângele uman.
În ultimii ani, multe din brandurile de acest fel au trecut de la PFC-urile cu catene lungi la PFC-uri cu catene scurte, susținând că sunt o alternativă mai bună dar recent peste 200 de cercetători din 38 de țări au semnat „Declarația Madrid” care recomandă evitarea folosirii PFC-urilor – chiar și cu catene scurte – în producția de bunuri pentru consumatori (incluzând aici și textilele).
Acesta este primul test de produs efectuat de Greenpeace, conceput împreună cu o comunitate de susținători și iubitori de activități în natură. Peste 30.000 de voturi au fost colectate pe http://detox-outdoor.org/, iar Greenpeace a trimis pentru testare în laborator primele 40 dintre produsele votate pe site.