Raport MCV: Comisia Europeană constată că România a făcut progrese în ce priveşte independenţa justiţiei şi combaterea corupţiei
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 27 ianuarie 2016, 14:09
Comisia Europeană constată că România a făcut progrese în ce priveşte independenţa justiţiei şi combaterea corupţiei. În raportul de evaluare a reformelor din justiţie, dat azi publicităţii, Comisia spune însă că mai sunt lucruri de făcut şi anunţă că va continua monitorizarea şi în acest an. Prim-vicepreşedintele comisiei, Frans Timmermans spune că în 2015 a văzut profesionalism şi angajare în sistemul judiciar şi aminteşte că manifestaţiile de la Bucuresti au aratat că rezolvarea problemelor de corupţie contează foarte mult pentru români. Cerasela Rădulescu este în direct de la Bruxelles cu recomandările Comisiei Europene.
Reporter: Acum s-a încheiat embargoul. Avem raportul. Pot să spun că 2016, spune comisia, va fi un an care va testa România în multe aspecte şi se cere să se concentreze pe integritatea celor numiţi în funcţii importante în sistemul judiciar, dar şi a candidaţilor la următoarele alegeri. Dacă acest sistem va funcţiona la alegerile de anul acesta din România, va fi un semnal pozitiv că reforma începe să prindă contur. Continuarea parcursului pozitiv de până acum va fi, de asemenea, un semnal pozitiv, spune executivul comunitar, care va continua să monitorizeze progresele şi aplicarea recomandărilor sale din raportul de astăzi şi va continua să trimită misiuni la Bucureşti. Comisia salută în raport că România a implementat numeroase proiecte în domeniul anticorupţiei şi a reformei judiciare. Investigaţiile privindu-i pe procurori şi şefi de partide, cum este cea a şefului ANI sau a altor procurori, pot arăta, potrivit expertului comisiei, că problemele au fost descoperite şi reprezintă un semnal pozitiv. Este nevoie însă de o schimbare de mentalitate, a mai spus el. Referitor la membrii parlamentului, raportul recomandă la fel ca anul trecut ca un cod de conduită pentru aceştia care să includă în mod clar că parlamentarii trebuie să respecte indepedenţa sistemului judiciar. Noul CSM trebuie să decidă ce mai trebuie făcut pentru a-i susţine pe magistraţii care sunt criticaţi pentru ca aceştia să-şi menţină independenţa. La întâlnirea cu presa a experţilor comisiei care tocmai s-a încheiat au existat întrebări ale presei străine care se refereau la cât va mai continua monitorizarea celor două ţări şi dacă un astfel de raport pe justiţie nu va fi extins şi la alte state membre. Comisia Europeană nu are un răspuns deocamdată, dar ceea ce ştim este că a anunţat că următoarele rapoarte pentru România şi Bulgaria vor fi anul viitor.
Sursa rador.ro