TULCEA: Ziua Mondială a Zonelor Umede
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 27 ianuarie 2016, 11:01
Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice, semnată la Ramsar, în Iran, în 1971, a stabilit data de 2 februarie ca Zi Mondială a Zonelor Umede, documentul fiind ratificat de România prin Legea 5/1991.
În anul 2016, marcarea evenimentului ecologic Ziua Mondială a Zonelor Umede se va face sub egida devizei: ,,Zonele umede pentru viitorul nostru!”, iar tema aleasă pentru acest an este ,,Mijloace de existență durabile”.
Aceasta reprezintă un prilej pentru Administraţia Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării” (ARBDD) de a dedica perioada 2 – 6 februarie 2016 marcării evenimentului, urmând tema şi recomandările propuse de Convenţia Ramsar, prin organizarea de acţiuni de celebrare împreună cu Asociația Euro Tulcea, elevii şi cadrele didactice de la şcolile din municipiul Tulcea şi din localităţile Crişan şi Sulina, prin centrele de informare și vizitare ale ARBDD.
Programul acţiunilor va cuprinde activităţi diverse precum: prezentarea însemnătăţii evenimentului, a funcţiilor şi valorilor zonelor umede, prezentări privind dezvoltarea durabilă a acestora, ateliere de lucru, activităţi interactive şi feed-back, chestionare, joc de rol.
Aceste acţiuni au rolul sensibilizării și conștientizării opiniei publice cu privire la valoarea zonelor umede, a înţelegerii beneficiilor și serviciilor aduse de aceste ecosisteme, precum şi a vulnerabilității acestora la impactul activităților umane.
Anul acesta se celebrează împlinirea a 25 de ani de la înscrierea Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD) pe Lista Convenţiei Ramsar privind zonele umede de importanţă internaţională, în special ca habitat pentru păsările acvatice, RBDD fiind primul sit Ramsar declarat de România.
Pe lângă activitățile cultural – educative ce se vor derula în Centrele de Informare şi Vizitare, ARBDD va lansa un nou program educațional ,,Voluntar pentru Delta Dunării”.
Secretariatul Convenției Ramsar organizează, şi în acest an, Concursul de fotografii din zonele umede, adresat elevilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 15 – 24 ani, în perioada 2 Februarie – 2 Martie, pentru a ilustra astfel valorile naturale ale acestor ținuturi ce asigură mijloace de subzistență unui număr însemnat de oameni din populația planetei.
Despre concurs puteți afla mai multe detalii la: http://www.worldwetlandsday.org/en/photo-contest#sthash.bL9O5Qq1.dpuf .
Cu toții depindem de zonele umede ce ne furnizează apă dulce pentru nevoile zilnice, dar mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume depind direct de zonele umede pentru a câștiga un venit prin activități cum ar fi: pescuitul, plantaţii de orez, comerțul cu apă, construcții, industria textilă, medicină, transporturi și turism, etc. Pentru acești oameni, sănătatea zonelor umede este vitală pentru familiile lor și esențială pentru bunăstarea lor.
Totuși zonele umede costiere, marine și interioare, sunt în declin accelerat. Aproximativ 40% s-au degradat în doar 40 de ani iar acest declin al zonelor umede continuă într-un ritm accelerat de 1,5% anual.
Urmare celei de-a 11-a Conferinţe a Părţilor semnatare (COP11) ale Convenţiei zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice, găzduită la Bucureşti în anul 2012, în România au fost declarate încă 7 site-uri, cu importanţă internaţională din punct de vedere ecologic, botanic, zoologic, limnologic, hidrologic şi, în primul rând, cu importanţă internaţională pentru păsările acvatice în toate anotimpurile. Lista RAMSAR a site-urilor din România cuprinde 19 site-uri acoperind 1.156.448 hectare:
1. Rezervaţia Biosferei Delta Dunării: 580.000 ha.
2. Insula Mică a Brăilei – 17.586 ha.
3. Complexul Piscicol Dumbrăviţa – 414 ha.
4. Lunca Mureşului – 17.166 ha.
5. Lacul Techirghiol – 1.462 ha.
6. Parcul Natural Porţile de Fier – 115.666 ha.
7. Parcul Natural Comana – 24.963 ha.
8. Tinovul Poiana Stampei – 640 ha.
9. Lacul Bistreţ, judeţul Dolj – 27.482 ha.
10. Suhaia, Judeţul Teleorman – 19.594 ha.
11. Confluenţa Olt-Dunăre – 46.623 ha.
12. Iezerul Călăraşi – 5.001 ha.
13. Ostroavele Dunării-Bugeac-Iortomac, 82.832 ha.
14. Braţul Borcea, judeţul Călăraşi 21.529 ha.
15. Calafat – Ciuperceni – Dunăre, jud. Dolj 29.206 ha.
16. Bistreţ, jud. Dolj 27.482 ha.
17. Canaralele de la Hârşova 7.406 ha.
18. Dunărea Veche- Braţul Măcin 26.792 ha.
19. Confluenţa Jiu – Dunăre 19.800 ha.
Obiectivul declarat al Convenţiei Ramsar este acela de a conserva zonele umede, fauna şi flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice, iar pe de altă parte reiterează utilizarea înţeleaptă a zonelor umede atât prin acţiuni la nivel local şi naţional cât şi prin cooperare internaţională deoarece acestea constituie cele mai importante resurse de valoare economică, naturală, ştiinţifică şi recreativă, a căror pierdere ar fi ireparabilă.