Copiii lipsiţi de iubirea părintească şi-ar putea găsi mai uşor un cămin
Publicat de Bogdan Comșa, 26 ianuarie 2016, 18:48
Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor a dezbătut, marţi, un proiect de lege care prevede simplificarea procedurilor de adopţie, dar şi un concediu de şase luni pentru acomodarea între părinte şi copil.
Raportul comisiei va fi prezentat în plen săptămâna viitoare, iar votul deputaţilor va fi decisiv având în vedere că proiectul a fost deja aprobat de Senat.
Proiectul de lege îşi propune să elimine dificultăţile întâmpinate până acum în procesul adopţiei. Noile prevederi scurtează termenele şi simplifică procedurile, astfel încât un copil să poată fi declarat mai repede adoptabil – explică preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Adopţie, Gabriela Coman:
„Nu mai căutăm neapărat un an de zile toate rudele până la gradul IV pentru a le întreba dacă doresc să adopte acest copil, ci întrebăm numai rudele care au avut contact cu copilul şi astea le căutăm numai până în şase luni. Nu mai încetăm declararea adoptabilităţii unui copil după doi ani de zile, chiar dacă el nu a fost încă adoptat, şi o lăsăm până la 14 ani, tocmai pentru a scurta din circuitul hârtiilor, pentru a nu mai face hârtii încă o dată. O dată declarat adoptabil, el rămâne declarat adoptabil până la vârsta de 14 ani”.
În ceea ce priveşte părinţii care urmeză să adopte, se extinde perioada de valabilitate a atestatului, astfel încât dacă pe parcursul unui an nu au reuşit să adopte un copil să mai aibă la dispoziţie încă un an.
Totodată, pentru a facilita o relaţie bună între copil şi noua familie, se introduce şi un concediu de acomodare pentru părinţi de 6 luni, echivalent concediului de creştere a copilului.
Potrivit datelor oficiale, în prezent în România 3.800 de copii sunt declaraţi adoptabili şi există 1.700 de cereri din partea părinţilor, însă din păcate până în 2 ani – aşa cum doresc cele mai multe familii – nu sunt decât 200 de copii.