Cuvânt evadat din DEX. E periculos si recidivist
Publicat de Florentina Stan, 25 ianuarie 2016, 14:37
Prima dată când a evadat din DEX, cuvântul colectiv – căci despre el este vorba – a marcat generaţia bunicilor şi străbunicilor noştri. A dat numele unei măsuri luate, teoretic pentru binele lor – colectivizarea. Li s-a spus într-o zi: „dragă ţăranule, ce-i al tău e de fapt al nostru, al tuturor. Nu vor mai fi chiaburi şi săraci, vor fi doar oameni ai muncii, toţi egali între ei” Ce au aflat ei, ţăranii, mai târziu, a fost că şi atunci, ca şi acum, unii au fost mai egali ca alţii şi ce era al lor, a rămas tot al lor. Dar nu şi-au bătut ei capul cu asta. S-au bucurat de egalitate, dând la sapă pe ogoarele CAP-ului şi hrănind animalele din ferma tuturor.
Azi, unii dintre ţăranii de atunci, chiar regretă acele vremuri, de fiecare dată când primesc pensia. E un regret colectiv al unora, dacă putem spune aşa.
Dar şi noi avem regretele noastre…
Pe ultima sută de metri a lui 2015, cuvântul cu pricina a evadat din nou. De data asta fugit cu chibritele în mână şi a ars zeci de vieţi. Dar a mai făcut ceva: a aprins conştiinţe, i-a trezit pe oameni din amorţeală, a „colectivizat” nemulţumiri şi i-a făcut pe oameni să acuze într-o voce, CORUPŢIA care UCIDE. Apoi, inevitabil, printre ei s-au infiltrat şi voci care au cântat fals.
Azi am trecut prin locul în care îşi strigau nemulţumirile protestatarii de la Constanţa. Pe locul unde ei instalaseră altarul improvizat pentru victimele din clubul Colectiv şi unde au ars lumânări, zile în şir, acum este un rastel pentru biciclete.
Însă, cine aruncă o privire mai atentă, poate observa că nu este ca toate celelalte. Are un mesaj. Scrie alb pe negru, că protestatarii de la Constanţa nu au uitat de #colectiv şi că încă mai speră că va veni ziua în care corupţia nu va mai putea să ucidă…