CAZUL BODNARIU: Un parlamentar constănţean aflat în Norvegia cere reanalizarea ordinului Barnevernet
Publicat de Bogdan Comșa, 21 ianuarie 2016, 16:34
În perioada 20-22 ianuarie a.c. o delegație a Camerei Deputaților, se află într-o vizită de lucru în Norvegia, în vederea întreprinderii de demersuri politice pentru susţinerea reîntregirii familiilor de români ai căror copii au fost preluați de Serviciul local norvegian de protecție a copilului (Barnevernet), precum familiile Bodnariu, Nan și altele asemenea. Parlamentarii români participă la un program comun de întrevederi oficiale cu autoritățile norvegiene.
Din delegaţie fac parte deputatul Mircea Dolha, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Mircea Lubanovici, președintele comisiei, deputul Maria Grecea, membru al comisiei, deputatul Ovidiu Iane, membru al comisiei, precum și o delegație a Senatului, alcătuită din senatorii Titus Corlățean, membru al Comisiei pentru politică externă, Ben-Oni Ardelean, secretarul Comisiei pentru politică externă și parlamentarul constănţean Marian Vasiliev, președintele Comisiei pentru egalitatea de șanse.
Miercuri, 20 ianuarie a.c., a avut loc o întâlnire de peste trei ore cu Anne Karin Hamre, guvernatorul județului Sogn og Fjordane, în jurisdicția căruia se află Redal, localitatea de reședință a familiei Bodnariu și cu reprezentanți ai municipalității Naustdal.
După prezentarea făcută de guvernator, parlamentarii români au cerut acesteia imperios reanalizarea ordinului temporar de plasament pe considerentul că măsura adoptată este una disproporționată și reprezintă o interpretare abuzivă a principiului interesului superior al copilului (potrivit legislației internaționale relevante), adăugând că există suspiciuni rezonabile privind unele vicii de procedură (nerespectarea de către Barnevernet a etapelor procedurale prevăzută în legislația norvegiană).
S-a remarcat disponibilitatea părții norvegiene de a avea un dialog deschis cu membrii delegației, doamna Guvernator admițând că situația actuală reprezintă o provocare, fiind una sensibilă pentru ambele părți.
Membrii delegației române au subliniat atașamentul față de strânsele relații existente între țara noastră și Norvegia și dorința de a continua promovarea acestora la același nivel, relevând totodată faptul că situația prezentă, și anume cazul Bodnariu și al altor familii care se confruntă cu dificultăți similare, a generat o emoție deosebit de puternică în rândul cetățenilor români, atât din țară, cât și din străinătate, din cauza lipsei de transparență de până acum, precum și a suspiciunilor care planează asupra modului de gestionare a cazurilor.
Ulterior, delegația s-a deplasat la reședința familiei Bodnariu din localitatea Redal, unde a avut discuții cu cei doi soți, a vizitat locuința și a constatat condițiile adecvate de viață și dezvoltare oferite copiilor de către părinți. La acest moment a fost prezent și Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord. De asemenea, parlamentarii au discutat cu vecini ai familiei, cetățeni norvegieni, precum și cu alți membri ai comunității locale care îi cunosc îndeaproape pe Ruth și Marius Bodnariu.
Vizita în Norvegia a delegației parlamentare continuă astăzi, 21 ianuarie și vineri 22 ianuarie, în program fiind incluse convorbiri cu comisii ale Parlamentului norvegian, cu reprezentanți ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale, precum și cu reprezentanți ai comunității românești din Norvegia.