R. MOLDOVA: Eşec al forţelor pro-europene. Şedinţa de votare a guvernului Sturza a eşuat
Publicat de Bogdan Comșa, 4 ianuarie 2016, 21:22
Şedinţa de luni a Parlamentului Republicii Moldova, la care urma să fie votat guvernul propus de premierul desemnat Ion Sturza, a eşuat din lipsă de cvorum. După cum anunţaseră înainte de şedinţă, grupurile parlamentare Comunist şi Socialist nu au participat. Au absentat, de asemenea, trei aleşi liberali şi 6 democraţi. Deputaţii mai pot alege un guvern până la 29 ianuarie, în caz contrar Parlamentul va fi dizolvat.
Din cei 101 deputaţi, la şedinţa de astăzi au fost prezenţi doar 47. Preşedintele Legislativului, Adrian Candu, a declarat că, potrivit reglementărilor Curţii Constituţionale, dacă nu se întruneşte necesarul de 51 de deputaţi, încercarea de aprobare a cabinetului se consideră eşuată, iar şeful statului urmează să propună o nouă candidatură la funcţia de premier. Fostul candidat la funcţia de premier, Ion Sturza, şi-a exprimat regretul că nu a avut ocazia să-şi prezinte programul şi soluţiile pentru problemele Republicii Moldova.
Ion Sturza a denunțat lipsa susţinerii pentru un cabinet pro-european şi a adăugat că şi lipsa cvorumului este o formă de manifestare a voinţei politice: „Ar fi fost cred că corect să putem să ne expunem punctul de vedere asupra programului, asupra problemelor ţării, dar s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Până la urmă şi neprezenţa tot e un fel de vot”.
Grupul parlamentar liberal democrat, care şi anunţase susţinerea pentru Ion Sturza a calificat lipsa deputaţilor de la şedinţa Parlamentului drept iresponsabilitate şi lipsă de cultură politică.
Deputaţii liberali şi cei democraţi au declarat că eşecul alegerii noului cabinet de miniştri a fost unul previzibil şi că oricum nu l-ar fi votat pe Ion Sturza în funcţia de prim-ministru. Totodată, liderii ai acestor partide au anunţat noi negocieri pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi formarea unui guvern.
Conform legislaţiei, dacă până la 29 ianuarie deputaţii nu reuşesc să investească un nou guvern, preşedintele Republicii Moldova trebuie să dizolve Parlamentul şi să anunţe alegeri anticipate.