BOGDAN HOSSU, Cartel Alfa: Peste trei milioane de oameni afectați de înghețarea salariului minim
Publicat de Adrian Băncilă, 8 decembrie 2015, 15:54 / actualizat: 8 decembrie 2015, 18:59
Liderii marilor confederații sindicale au reacționat la declarația ministrului Finanțelor Publice, Anca Dragu Paliu, conform căreia, salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1050 la 1200 de lei.
Într-un interviu acordat postului Radio Constanța, președintele Confederației Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că există bani pentru majorarea salariului minim pe economie. În opinia sa, o creștere a acestuia ar avea ca efect suplimentarea veniturilor la bugetul de stat.
“O creștere a salariului minim pe economie ar duce la un venit suplimentar de cel puțin 300 de milioane de lei la bugetul de stat”, spune Bogdan Hossu. El afirmă că o altă sursă de venit la bugetul de stat pe 2016 ar putea fi reducerea accizei pe combustibil.
“Accizele la structurile de combustibil nu sunt prevăzute și nu sunt modificate, ceea ce este în contradicție cu faptul că, pe de o parte, au fost aduse în avans anumite facilități fiscale acordate inițial pentru 2017, dar nu s-au adus și venituri suplimentare care sunt prevăzute pentru 2017”.
Cele două variante ar fi excluse în mod voit de Ministerul Finanțelor Publice.
Bogdan Hossu spune că Finanțele nu au competențe legate de problema ocupării forței de muncă, ele fiind în atribuția Ministerului Muncii. În același timp, măsurile de creștere a competitivității sunt în portofoliul Ministerului Economiei.
Liderul sindical afirmă că este vorba despre o antepronunțare a ministrului Anca Dragu Paliu. Mai mult, Hossu afirmă că nu este respectată „noua guvernanță bazată pe dialogul constructiv cu partenerii sociali“. În plus, el afirmă că până acum nu a fost convocat Consiliul Național Tripartit pe Dialog Social, nici pe problema salariului minim, nici pe cea a bugetului de stat pe 2016. În viziunea lui Bogdan Hossu, acestea sunt derapaje asupra modului de interpretare a procesului de transparență.
Această decizie afectează cel puțin 350 de mii de salariați membri ai Cartel Alfa. Însă, peste 3 milioane de oameni din sectorul economic sunt vizați de lipsa acestor măsuri, spune Bogdan Hossu. În acest moment sunt aproximativ 1,3 milioane de lucrători din sectorul economic cu salariul minim pe economie. O creștere a salariului minim pe economie și scăderea TVA ar conduce la un echilibru financiar.
„Măsura de reducere cu 5 puncte procentuale, ceea ce înseamnă cu 20% a contribuțiilor de asigurări sociale ale angajatorilor, nu s-a reflectat nici printr-o creștere a numărului locurilor de muncă, nici printr-o creștere a masei salariale a lucrătorilor din România”.
Bogdan Hossu afirmă că decidenții politici nu au ținut cont de studiile făcute de ONU legate de sărăcie și nici de cele ale Organizației Internaționale a Muncii, legată de problema salariului minim. În viziunea sa, creșterea economică este inutilă dacă „la lucrători sau salariați, cota care rămâne este din ce în ce mai mică“.
Următoarea întâlnire a sindicaliștilor cu ministrul Anca Dragu Paliu ar putea avea loc miercuri.