Reluarea lucrărilor la canalul Bîstroe, blocată pentru încă un an
Publicat de , 7 decembrie 2015, 17:46
O comisie trilaterală formată din reprezentanti ai României, Ucrainei şi Republicii Moldova va monitoriza, timp de un an, impactul pe care îl presupune existenţa canalului de navigaţie Bîstroe. Decizia a fost luată în urma recomandării Comitetului Permanent al Convenţiei de la Berna, reunit în perioada 1-4 decembrie la Strasbourg.
Comisia trilaterală România-Ucraina-Republica Moldova s-a înfiintat în urma cu câţiva ani pentru monitorizarea factorilor de mediu din această zonă transfrontalieră, ea urmând să aiba în continuare atribuţii inclusiv în ceea ce priveşte canalul Bîstroe.
Începând cu anul 2010, în fiecare an Ucraina solicită închiderea dosarului, ceea ce ar însemna reluarea lucrărilor la canalul Bîstroe. Prima faza de execuţie a lucrărilor la canalul Bîstroe s-a finalizat în august 2004, în pofida criticilor din partea autorităţilor române, a Comisiei Europene şi a organizaţiilor neguvernamentale, partea română susţinând că acest canal poate avea efecte devastatoare asupra Deltei.
Delegaţia României, din care a făcut parte şi guvernatorul Deltei Dunării, Lucian Simion a prezentat la Strasbourg un raport detaliat, care a venit cu argumente solide pentru neînchiderea acestui dosar, tocmai pentru a avea timpul necesar pentru efectuarea unor studii de impact aplicate şi a unei monitorizări transfrontaliere tripartite (România, Ucraina, republica Moldova).
Unul din argumentele prezentate de partea română este şi acela că singurul culoar de migraţie a sturionului în Delta Dunării este de o treime pe canalul Sf. Gheorghe şi de două treimi pe canalul Chilia. Problema prohibiţiei la sturioni este o prioritate în această perioada pentru România, în contextul în care ordinul de interzicere a pescuitului expiră la 1 ianuarie 2016. Deocamdată Administraţia Rezervaţiei Biosfera Deltei Dunării nu are un punct de vedere clar cu privire la acest aspect.