Preoţii renunţă la salariile de la stat dacă se restituire averile Bisericii
Publicat de Bogdan Comșa, 5 decembrie 2015, 16:43
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, IPF Daniel, a declarat că BOR este de acord să piardă finanţarea de la stat pentru salariile preoţilor, însă cu o condiţie.
Anume – Biserica să primească de la stat averile secularizate încă de pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Patriarhul Daniel a precizat că Biserica Ortodoxă Română nu vrea să stea „cu mâna întinsă la stat tot timpul”, dar că, în aceste condiţii, ar trebui ca statul să îi restituie ce i-a luat în mod abuziv.
Declaraţiile vin în contextul în care Guvernul a anunţat că nu va aloca, anul viitor, nici un leu pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea de biserici existente.
Comparativ, în anii 2014 şi 2015, guvernul Ponta a alocat mai mult de 72 de milioane de euro pentru biserici.
Unele voci critice au susţinut că, din această cauză, unii preoţi s-au implicat în campanie electorală prezidenţială de partea lui Victor Ponta, aşa cum demonstrează mai multe înregistrări video:
Secularizarea averilor mănăstirești a fost, alături de reforma agrară, una dintre reformele fundamentale adoptate de Alexandru Ioan Cuza pentru modernizarea României, prin care proprietățile bisericilor și mănăstirilor închinate din țară au fost trecute în proprietatea statului.
Măsura adoptată în 1863, la 4 ani de la Unirea Principatelor, era fundamentală pentru formarea noului stat român, întrucât un sfert din suprafața arabilă a țării aparținea mănăstirilor românești aflate sub influență preponderent greacă.
Aceste proprietăți generau anual venituri de circa 7 milioane de franci, bani care luau calea străinătății și pe care călugării greci instalați în mănăstiri îi cheltuiau fără să dea socoteală autorităților și fără să aducă un folos real românilor, conform Wikipedia.