De ce i-a fost frică nu a scăpat. Dan Şova a fost reţinut de procurorii DNA
Publicat de Bogdan Comșa, 3 decembrie 2015, 16:24 / actualizat: 3 decembrie 2015, 17:29
Senatorul PSD Dan Şova a fost reţinut de procurorii DNA, în urmă cu câteva minute (ora 16.20).
El a fost scos cu cătuşe din sediul DNA şi dus în arestul Poliţiei.
Fostul ministru al Transporturilor, social-democratul Dan Şova a rămas joi fără imunitate astăzi, la al treilea vot.
Senatorii au avizat favorabil cererea DNA de arestare preventivă a lui Dan Şova, în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. 95 de senatori au votat pentru şi 30 împotrivă. La ieşirea de la Senat, Dan Şova avea ochii în lacrimi.
Procurorii anticorupţie susţin că Dan Şova ar fi pretins bani şi ar fi primit în total 100 de mii de euro pentru a-şi exercita influenţa pe lângă directorul general al CET Govora, Mihai Bălan, în vederea încheierii unui contract de asistenţă cu firma sa de avocatură.
Dan Şova şi-a susţinut nevinovăţia, afirmând că la dosar nu sunt probe, ci doar un denunţ.
Şova mai este implicat într-un alt dosar penal, alături de fostul premier Victor Ponta. Este vorba despre dosarul complexurilor energetice Turceni – Rovinari, în care cei doi sunt acuzaţi că au obţinut venituri băneşti importante în mod fraudulos.
DNA a cerut în mod repetat încuviinţarea reţinerii şi, ulterior, arestătii preventive a lui Şova. Acesta a scăpat de confruntarea cu procurorii în urma unor episoade extrem de controversate, în care conducerea Senatului a fost acuzată că obstrucţionează Justiţia.
Situaţuia a provocat reacţia ambsadelor occidentale şi proteste de stradă, inclusiv la Constanţa.
Iată şi comunicatul DNA referitor la reţinerea lui Dan Şova:
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 3 decembrie 2015, a inculpatului ŞOVA DAN-COMAN, senator, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.
Măsura preventivă a fost dispusă de procurori, având în vedere că, raportat la calitatea de senator a celui menționat, a fost îndeplinită condiția prevăzută în Constituția României, în sensul în care plenul Senatului a încuviințat cererea de reținere și arestare preventivă în legătură cu infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului Şova Dan-Coman.
În ordonanța de reţinere se arată că există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2011 – iulie 2014, inculpatul Şova Dan-Coman a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă inculpatul Bălan Mihai, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.
Inculpatului Şova Dan-Coman i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Acesta va fi prezentat, la data de 3 decembrie 2015, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”.