CONSTANŢA: Altarul improvizat pentru dispăruţii de la Colectiv, distrus fix la o lună de la tragedie
Publicat de Bogdan Comșa, 30 noiembrie 2015, 21:52
Vineri seară se împlineşte o lună de la tragedia produsă pe 30 octombrie, la Bucureşti, când 27 de tineri au murit pe rugul din clubul Colectiv.
Între timp, alte 33 de vieţi tinere s-au stins în spitalele din țară şi din străinătate, îndoliind România.
Alte sute de români care au copii, soţi sau părinţi în spitale aşteaptă, înlăcrimaţi, un epilog al acestei drame, care poate să fie unul sumbru, ca în atâtea alte cazuri.
Tragedia a fost posibilă din cauza unui lung şir de ilegalităţi şi complicităţi, sintetizate într-un laitmotiv strigat de zeci de mii de români, care au ieşit zile şi săptămâni la rând în stradă: CORUPŢIA UCIDE!
Valul de emoţie, de furie, a dus la măturarea de la putere a Guvernului Ponta, la destituiri, demisii şi arestări preventive.
Constănţenii au ieşit, şi ei, în stradă, iar unul dintre punctele-simbol ale manifestaţiilor de stradă a fost harta murală de lângă Parcul Arheologic, unde, săptămâni la rând, oamenii au aprins lumânări, au depus flori, mesaje, s-au recules şi şi-au strigat revolta şi speranţele.
Astăzi, vineri, 30 noiembrie, când se împlineşte fix o lună de la tragedia care a curmat şi a schimbat atâtea destine, altarul pentru sufletele dispărute la Colectiv, dar şi în incendiul de la Beirut, a fost distrus de o echipă de muncitori.
Intervievaţi de unul dintre organizatorii protestelor, Codruţ Burdujan, cei doi muncitori au declarat că lucrează pentru Primăria Constanţa şi că li s-a spus să înceapă amenajarea unei parcări chiar în zona respectivă, în zi de sărbătoare naţională.
Ca urmare, aceştia au început să scoată dalele, iar sutele de candele care au ars neîntreupt au fost aruncate, alături de banner-e şi flori. Au mai rămas doar câteva lumânări, un buchet de flori şi un drapel, înghesuite lângă un gărduleţ metalic.
Am încercat să îl întrebăm pe conducătorul Primăriei Constanţa, Decebal Făgădău, dacă începerea lucrărilor nu putea fi amânată măcar cu o zi sau două. Dincolo de suprapunerea total nefericită a comemorării cu distrugerea altarului, marţi, pe 1 Decembrie, în zonă ar urma să aibă loc mai multe concerte şi acţiuni publice.
Până la această oră (21.40), Decebal Făgădău nu ne-a oferit nici un răspuns.
Aşa arăta zona luni după-amiază:
Şi în felul următor, în zilele şi săptămânile de după tragedie: