(Audio+foto) Iorga și Dobrogea la Moșneni
Publicat de Liliana Fustanela, 27 noiembrie 2015, 23:39
Astăzi se împlinesc 75 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga . Școala din satul constănțean Moșneni, comuna 23 August, îi poartă numele și an de an la sfârșit de noiembrie îi dedică activități sub genericul:”Iorghiana”. Simpozionul comemorativ :”Nicolae Iorga și Dobrogea” s-a desfășurat joi,26 noiembrie,de la ora 11.00, cu participarea cercetătorului științific dr.Sorin Marcel Colesniuc care a vorbit despre relația dintre Iorga și Dobrogea.După alocuțiunea directorului școlii,Magdalena Iacob, profesoară de istorie, elevii claselor V-VII au susținut un moment artistic pregătit de cadrele didactice:Carmen Ușurelu,Mariana Anghel,Valentina David,Nicoleta Alexandru și Georgeta Ioniță.Simpozionul s-a desfășurat cu sprijinul Societății de Științe Istorice din România-filiala Constanța.
Satul Moșneni se află la 6 km de comuna 23 August,localitate ce se situează la jumătatea distanței dintre Constanța și Tulcea.269 de elevi din 560 de locuitori cât are satul, învață numai dimineața ,în două corpuri de clădire ce au fost renovate în urmă cu 4 ani din fonduri europene. Școala beneficiază de săli de clasă și cabinete dotate cu tot ce este necesar pentru desfășurarea procesului de învățare și are cadre didactice titulare pentru toate disciplinile, mai puțin cele vocaționale.
Magdalena Iacob este directorul școlii de centru, Școala 23 August, și am mai aflat de la aceasta că este implicată într-un proiect inedit: Erasmus+ .
Grupuri de câte 8 elevi vor călători cu bicicleta în trei țări europene: Franța,Germania și România. Este un mod de a lupta împotriva poluării .România va fi gazdă între 17-23 mai 2016,Franța,între 19-26 iunie 2016 și Germania,între 19-25 septembrie 2016. Fiecare dintre participanți va cunoaște ce are mai de preț fiecare țară vizitată. În momentul când copiii se vor afla departe de țară,comunicarea dintre familii și părinți se va face prin skype. 5 profesori sunt implicați în coordonarea proiectului.
Se apropie Ziua Națională și i-am întrebat pe elevii din Moșneni ce este pentru ei România. Pentru copii, România e o …. țară sau pe scurt …acasă .Pentru părinții plecați să muncească în străinătate, România înseamnă dor, România e specială. Dar ce iubim din România? Cele 4 anotimpuri sau muzica românească , apa rece din fântâni sau dulceața bunicii, sălbatica deltă sau mirosul bradului din Carpați. Există multe care ne leagă de România și de aceea Iubim România!
Reportajele s-au auzit în emisiunea de folclor și viață rurală, ediția 27 noiembrie 2015.
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)