(AUDIO+FOTO) Rețete franțuzești de brânză la Nicolae Bălcescu
Publicat de Liliana Fustanela, 22 noiembrie 2015, 20:45
Brânzeturi franțuzești cu mucegai, doar din lapte de capră, vor fi produse în curând, în Dobrogea!
Interesul pentru consumul produselor din lapte de capră este în creștere în România. Românii descoperă gusturi și arome, prin noi produse create din laptele de capră: rulouri de brânză cu mucegai, cu ceapă, cu diverse condimente, sau chiar fructe.
În comuna constănțeană Nicolae Bălcescu, în urma cu un an, în 2014, a fost dată în folosință, o fabrică de procesare a laptelui, exclusiv din lapte de capră – un adevărat energizant ce provine de la animalele crescute în ferma ce deține, peste 1600 de hectare de teren agricol.
Fabrica are o capacitate de recepție de 60.000 de litri de lapte pe zi, este complet automatizată, cu utilaje franceze de ultimă generație și respectă toate normele de igienă și control, impuse de comunitatea europeană.
Iaurtul, kefirul, sana, laptele bătut, brânza lactică sunt produse 100% naturale în ferma de procesare a laptelui de capră, prin trei linii de flux tehnologic: a) produse lactate acide, prin folosirea de bacterii lactice, b) brânza lactică și brânza franțuzească cu mucegai (un produs pe care specialiștii îl testează deocamdată) și c) brânza telemea.
Toate produsele sunt realizate numai din lapte de capră și se găsesc în hipermarketuri, ușor de identificat la raionul cu produse din lapte de capră.
Cele mai cerute sunt cele acide, kefirul și sana, pentru că aduc beneficii asupra sănătății, au rolul de a regla aciditatea din organism și sunt un puternic antiimflamator. Brânza lactică produsă sub formă de rulouri simplă sau cu mărar, boia și alte condimente, este recomandată a fi consumată de copii la micul dejun.
Fabrica are numeroase certificate conforme cu legislația în vigoare . Printre acestea se remarcă Halal – certificatul care îi asigură pe consumatorii musulmani, că în aceste lactate nu se folosește lecitina de la carnea de porc.
Pentru a avea cantitatea de lapte necesară producției și în anotimpul rece, specialiștii fermei de capre au conceput un plan de inseminare a caprelor prin rotație, în toate anotimpurile anului. Laptele provine de la cele peste 2 000 de capre crescute în fermă proprie, dar și de la crescătorii de animale din Dobrogea,cu care există încheiate parteneriate.
Compania Elcomex Agroindustrial, afacerea familiei Camelia și Ion Grecu, funcționează ca un business integrat ce deține în portofoliu: 1.600 de hectare de teren arabil, un depozit de 16.000 de tone de cereale, o fabrică de nutrețuri concentrate, ferma de capre și fabrica de procesare a produselor din lapte de capră organizată pe trei fluxuri tehnologice.
Informațiile au fost oferite de șef departament Calitate și Siguranța Alimentelor, Corina Cioară, în cadrul societății Elcomex Agroindustrial și de inginerul Ionuț Zburlan, ghid în sălile de procesare: închegare, scurgere, zvântare, modelare, congelare, ambalare, păstrare, necesare pentru siguranța alimentului oferit populației.
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)