Pârjol în Biosfera Deltei Dunării!
Publicat de , 21 noiembrie 2015, 08:29
Un incendiu puternic a cuprins, vineri noapte spre sâmbătă, la miezul nopţii, mai multe hectare de vegetaţie din aria protejată Biosfera Deltei Dunării. Două focare au fost semnalate în stuful de lângă lacul Sinoe. Mai multe echipaje de pompieri ale ISU Dobrogea, de la Detaşamentul Midia, dar şi unul de la ISU Delta Tulcea s-au luptat cu flăcările mai bine de opt ore, focul fiind lichidat abia sâmbătă dimineaţa, în jurul orei 8.00. Peste 50 de hectare de stuf s-au făcut scrum.
Incendiile de vegetaţie uscată din zona Grindului Chituc, unde există faună endemică (specii unice de păsări, în special, care trăiesc doar în Biosfera Deltei Dunării) au dat de furcă de multe ori, în ultimii ani, pompierilor, dar şi mari bătăi de cap şi îngrijorări ecologiştilor.
Uscat în această perioadă a anului, stuful arde şi se regenerează, însă focul este extrem de periculos pentru speciile de păsări, dacă acestea cuibăresc. Ultimul incendiu de proporţii a avut loc, în luna septembrie, la Vadu, atunci când o pescărie s-a făcut scrum de la focul extins de vânt de la stuful în flăcări.
De obicei, aceste incendii sunt provocate de oamenii care dau foc intenţionat vegetaţiei uscate, iar flăcările nu mai pot fi ţinute sub control.