Soluțiile de gestionare a managementului pescăresc, discutate la Constanța
Publicat de Bogdan Comșa, 16 noiembrie 2015, 17:42
În perioada 17-19 noiembrie, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanța găzduiește ce de-a doua Întâlnire anuală a proiectului european MareFrame („Soluții de management pescăresc bazate pe abordarea ecosistemică“), finanțat de Comisia Europeană prin Programul-Cadru 7.
Principalul obiectiv al proiectului MareFrame este intensificarea abordării ecosistemice a managementului pescăresc (AEMP) în ceea ce privește stocurile de pești din mările Europei și nu numai.
Acest lucru se poate realiza prin crearea de noi instrumente și tehnologii, dezvoltarea și extinderea modelelor ecosistemice și a metodelor de evaluare, și crearea unui cadru decizional complementar care să evidențieze alternativele și consecințele ulterioare; toate acestea se vor realiza în strânsă colaborare cu toți factorii interesați, în cadrul unor procese de co-creare.
Proiectul abordează domenii de importanță majoră din cadrul Politicii Comune pentru Pescuit (PCP), Directivei-Cadru Strategia pentru Mediul Marin (DCSMM) și Directivei Habitate (DH).
Consorțiul MareFrame cuprinde 30 de parteneri și include organizații de cercetare-dezvoltare de prestigiu din domeniile științe pescărești, modelare ecosistemică, testarea și evaluarea modelelor, economie și științe sociale din 14 țări (Danemarca, Suedia, Finlanda, Polonia, Regatul Unit, Spania, Italia, România, Norvegia, Islanda, Africa de Sud, Australia, Canada și Noua Zeelandă).
MareFrame contribuie la dezvoltarea abordării ecosistemice a managementului pescăresc (AEMP) prin crearea de alternative pentru susținerea comunităților costiere echilibrate, care înglobează și componentele socio-economice, adaptate la cele opt studii de caz: Marea Baltică, Marea Nordului, apele teritoriale ale Islandei, Atlanticul de nord (la vest de Scoția), apele sud-vestice (Peninsula Iberică), Marea Mediterană – Strâmtoarea Siciliei, Dorsala Chattam (Noua Zeelandă) și Marea Neagră.
În cadrul proiectului se lucrează la crearea de instrumente inovatoare și simulări de informații menite să transfere rezultatele cercetărilor științifice și ale scenariilor de management, pentru a atrage atenția opiniei publice în favoarea conservării biodiversității.
Având în vedere importanța schimbului de informații cu factorii decizionali și cei din industria pescărească, MareFrame, în colaborare cu un alt proiect PC7, PERSEUS („Cercetarea marină privind politicile ambientale în mările din sudul Europei“) organizează, în data de 20 noiembrie, o Întâlnire cu factorii interesați din România și Bulgaria.